După ţigări şi alcool, în România va fi interzis să se vândă minorilor şi băuturile energizante. Medicii susţin că acestea dau dependenţă.
Băuturile energizante nu vor mai fi vândute minorilor nesupravegheați de părinți. Ele vor dispărea și din automate. În România, doi din trei tineri consumă energizante.
Astfel de băuturi pot provoca dependenţă.
Cifrele sunt alarmante, astfel, anual, românii beau energizante de 60 de milioane de euro, iar zilnic peste 40.000 de litri de astfel de băuturi se vând în ţara noastră.
Medicii avertizează asupra efectelor adverse ale acestor băuturi. 4 din 10 tineri s-au plâns de dureri de cap, insomnie, amețeli, dificultăţi de respiraţie și creșterea tensiunii arteriale.
Proiectul privind interzicerea comercializării băuturilor energizante către minori a trecut de Senat şi urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Băuturile energizante, interzise pentru minori. Vânzătorii ar putea primi amenzi de până la 3.000 de lei.
Deputatul PSD, Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților, a depus, luni, un proiect legislativ. Acesta interzice vânzarea băuturilor energizante către minori. Amenzile merg până la 3.000 de lei. Totodată, se poate ajunge chiar la suspendarea activității între 10 și 30 de zile.
Ce prevede proiectul lui Simonis
Proiectul modifică Legea 61/1991. Este vorba despre sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Potrivit proiectului, constituie contravenție „comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante”.
Băuturile energizante sunt definite astfel în proiect: „băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central”.
Vânzarea sau oferirea de băuturi energizante minorilor se pedepsește cu amendă de la 100 la 500 de lei. Iar dacă fapta se repetă, se dispune măsura suspendării activității între 10 și 30 de zile.
În cazul în care băuturile energizante se vând sau sunt oferite în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate sau destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, amenda este cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.
Băuturile energizante
Unii medicii susțin că băuturile energizante fac rău, pentru că sunt bogate în arome artificiale, zaharuri ascunse și cafeină, care pot produce, pe termen lung și la consum mare probleme cardiace, aritmie și hipertensiune arterială.
Îndulcitorii utilizați în băuturile fără zahăr ar putea crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Cercetătorii au descoperit că eritritolul, o substanță chimică folosită în unele băuturi energizante ar putea fi asociat cu rate mai mari de mortalitate.
Studiul făcut pe peste 4.000 de oameni din Danemarca și SUA a analizat modul în care îndulcitorul a influențat formarea unor cheaguri de sânge. Dr. Stanley Hazen, de la Clinica Cleveland, a spus că îndulcitorul ar putea „îmbunătăți riscurile de coagulare ale sângelui”.