Inițiativele la nivel european pentru limitarea dependenței de gazul rusesc se înmulțesc. Șapte națiuni din Marea Baltică - Finlanda, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Danemarca - și-au anunțat angajamentul de a crește de șapte ori producția de energie eoliană până în 2030, pentru a elibera nordul Europei de dependența de gazul rusesc.
"Încercarea lui Putin de a ne șantaja cu combustibili fosili eșuează, accelerăm tranziția verde, ne eliberăm de dependența de combustibilii fosili ruși, și accelerăm către energii regenerabile, curate, mai economice, propria noastră energie regenerabilă", afirmă Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Până în 2050, capacitatea de energie eoliană a Mării Baltice ar putea fi mărită la 93 de gigawați, au informat țările într-un comunicat.
Președintele Comisiei Europene subliniază că Uniunea Europeană dorește să reformeze piața de energie electrică, astfel încât prețurile gazelor să nu mai dicteze prețurile energiei electrice.
Sunt necesare mai multe interconexiuni energetice în Europa, subliniază premierul spaniol Sanchez în întâlnirea sa cu cancelarul german Scholz. Acesta din urmă subliniază sprijinul său puternic pentru o conductă de gaz care să lege Peninsula Iberică de Europa Centrală, în timp ce Berlinul se grăbește și el să reducă dependența de Rusia.
"Vreau să subliniez încă o dată că sunt foarte în favoarea creării acestei conexiuni. Este vorba de îmbunătățirea interconexiunilor rețelei europene de gaze astăzi și, pe termen lung, este vorba și despre a folosi hidrogenul împreună în Europa", spune Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.
„Trebuie să consumăm mai puțină energie acasă”
Rusia a tăiat sau a redus gazele naturale pentru țările Uniunii Europene: din primăvară, liderii Uniunii au cerut publicului să folosească mai puțin gaz pe timpul verii, pentru a crea depozite pentru iarnă.
Statele membre au propus o reducere voluntară a utilizării egală cu 15% și încearcă să impună reduceri obligatorii în bloc, în cazul unei penurii grave de gaze.
Franța și alte țări vor stabili, de asemenea, un plan pentru sobrietate energetică.
"Trebuie să consumăm mai puțină energie acasă, în transporturi, magazine, companii, administrații. Este un angajament colectiv de reducere a consumului de energie, care trebuie făcut", spune Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei.
Franța este mai ferită decât multe țări europene de creșterea prețurilor la gaze, cauzată de decizia Rusiei de a-și reduce exporturile către Europa, după invazia Ucrainei.
Un procent bun din electricitatea sa, de fapt, provine de la 56 de reactoare nucleare, deși 32 dintre acestea sunt în prezent scoase din folosință pentru întreținerea de rutină sau pentru a evalua riscurile de coroziune, notează it.euronews.com.
(Traducerea Rador)