Energia verde a Europei, blocată de dosarul cu șină. Autorizările durează ani la rând, iar birocrația este uriașă

Energia verde a Europei, blocată de dosarul cu șină. Autorizările durează ani la rând, iar birocrația este uriașă Birocrație / Sursa: Arhiva EVZ

Europa are nevoie să scape rapid de dependența de gazul rusesc. Idei și proiecte sunt, doar că aprobările întârzie cu anii din cauza birocrației, contestațiilor în instanță și dosarului cu șină. Chiar dacă autoritățile centrale se mișcă mai repede, cele locale par blocate în timp. În Italia, o companie a găsit o metodă unică de a da un imbold funcționarilor.

Planurile Uniunii Europene implică o expansiune rapidă a capacităţilor regenerabile, în special a parcurilor terestre de turbine eoliene, care au tendinţa de a fi cel mai productive în perioada iernii, când consumul de gaze atinge nivelul maxim, scrie Bloomberg. 83% din gazele care ajuns în UE vin acum din afara blocului comunitar, mare parte din Rusia.

Proiecte pentru a scăpa de dependența de Moscova sunt, dar pentru a accelera totul este nevoie de eliminarea bicrocrației uriașe. „Există o singură modalitate pentru a accelera furnizarea de electricitate în sistem. Urgentarea procedurilor de autorizare“, spune Henrik Andersen, directorul general de la Vestas Wind Systems A/S, cel mai mare producător mondial de turbine eoliene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Blocul comunitar vrea ca în 2030 capacităţile sale de energie eoliană să ajungă la cel puţin 480 de Gigawaţi, mai mult decât dublu faţă de nivelul actual. Însă analiştii de la BloombergNEF susţin că UE va reuşi să ajungă doar la două treimi din ţinta propusă. „Procesul de autorizare este deosebit de ineficient şi există un spaţiu uriaş pentru îmbunătăţire", susţine analistul BNEF, Pietro Radoia.

Problemele Germaniei

Cel mai mare cumpărător de gaze ruseşti este Germania. Guvernul acestei țări a anunțat că va accelera dezvoltarea energiilor regenerabile prin măsuri precum extinderea zonelor unde vor putea fi construite parcuri fotovoltaice, extinderea reţelelor electrice şi construirea de noi parcuri eoliene offshore.

Planul sună bine, dar punerea lui în practică durează. Birocrația stufoasă pune mari probleme. „Sunt unele modificări care vor ajuta la extinderea energiei eoliene. Însă legislaţia pe care o avem acum nu va rezolva toate problemele", spune Ron Schumann, consilier la German Wind Energy Association.

Motivul întârzierilor este o lege de mediu conform cărora autorităţile ar trebui să adopte, în decurs de 10 luni, o decizie cu privire la solicitările dezvoltatorilor. Însă acest interval este rareori respectat de autoritățile locale.

Dosarul cu șină se pare că rezistă și în țările din Occident unde se preferă documentație pe hârtie în locul celei digitale. La începutul acestui an firma EnBW Energie Baden-Wuerttemberg AG a cheltuit peste 10.000 de euro pentru a tipări 36.000 de pagini de documente pentru o cerere de a ridica trei turbine eoliene în landul Baden-Wuerttemberg. Bibliorafturile cu documente plasate laolaltă se întindeau pe lungimea unei mese de conferinţe, scrie sursa citată.

Întârzieri peste întârzieri

În prezent durează aproape patru ani pentru a obţine o autorizaţie din partea autorităţilor locale, dublu faţă de 2017, spune directorul de dezvoltare de la EnBW, Michael Class. În plus, după ce ai obţinut autorizaţia, oponenţii o pot contesta în tribunal. Chiar dacă contestaţiile au foarte rar câştig de cauză, procesele pot însemna întârzierea cu câţiva ani a procedurilor de construcţie, spune Michael Class.

Uneori întârzierea este atât de mare încât dezvoltatorul trebuie să mai depună odată o parte din documentaţia de autorizare pentru că turbinele pe care intenţiona să le utilizeze iniţial au devenit depăşite şi nu se mai produc.

Soluție italiană

Birocrație nu este doar în Germania, ci și în majoritatea țărilor europene. În aceste condiţii, corporaţiile au început să dea dovadă de creativitate. De exemplu, chiar în timp ce proiectele sale trec prin birocraţia italiană, firma Econergy Renewable Energy Ltd. a angajat o serie de contractori locali care să le facă vizite oficialilor locali, uneori în fiecare zi, pentru a le da un mic impuls, spune directorul general Eyal Podhorzer.

„Este vorba de experţi locali care ştiu care sunt oamenii care contează, care pot merge la primărie şi să facă tot ce este nevoie pentru a promova proiectul", a precizat Eyal Podhorzer.