Energia eoliană din spațiile maritime ale Bulgariei ar putea debloca potențialul de dezvoltare economică al regiunilor Mării Negre și al Bulgariei, atrăgând investiții de 15 până la 20 de miliarde de euro și asigurând energie electrică la un preț de 1,5 până la de două ori mai ieftin decât cel produs de noile capacități nucleare și de peste 10 ori mai mic decât capacitățile pe cărbune.
Asta arată o analiză a Centrului pentru Studiul Democrației, prezentată luni în cadrul unei discuții dedicate oportunităților de dezvoltare a energiei eoliene offshore în regiunea Varna.
O lege specială pentru reglementarea construcției de parcuri eoliene offshore a fost aprobată în primă lectură în parlament, dar a întâmpinat o opoziție fermă din partea afacerilor din turism, restaurante și pescuit. Proiectul de lege este încă în procedură de colectare a propunerilor de corecturi înainte de a doua lectură în Comisia parlamentară pentru energie și, în consecință, în sala de plen și de avize de la părțile care au legătură cu subiectul.
27.000 de noi locuri de muncă și participarea afacerilor locale
Potrivit analizelor organizațiilor neguvernamentale, această nouă industrie ar putea crea în jur de 27.000 de locuri de muncă până în 2035, împreună cu construcția de platforme de generare a energiei eoliene offshore. Oportunitățile de angajare includ planificarea, construcția infrastructurii parcului eolian, transport, montarea turbinelor eoliene, întreținere, precum și servicii de cazare și catering. Acest aflux de forță de muncă înalt calificată și tehnică nu numai că reduce rate șomajului, dar consolidează și economiile autohtone, prin aducere de fonduri în comunitățile locale, spun experții.
Potrivit acestora, crearea condițiilor legale pentru concesionarea zonelor marine pentru parcuri offshore, reglementarea regimurilor pentru construirea și racordarea acestora la rețea va plasa Bulgaria pe piața internațională a energiei regenerabile, întrucât investitorii vizează tot mai mult regiunile cu potenţial neutilizat, cum este Marea Neagră. În afară de asta, securitatea energetică a țării va crește, tranziția energetică va fi accelerată, dar va crea și o valoare adăugată uriașă pentru economia regională a Mării Negre.
Președintele Comisiei Parlamentare pentru Energie, Delian Dobrev, de la GERB, a comentat că, în acest moment, protestele nefondate cu tentă politică derutează publicul, iar energia eoliană offshore poate împiedica Bulgaria să devină importator net de energie electrică.
Tensiune în scopuri politice
Teza conform căreia reacțiile dure ale oamenilor sunt folosite în scopuri politice a fost dezvoltată și de Iordan Mircev, deputat de la Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată. Potrivit acestuia, trebuie să existe un dialog activ cu societatea civilă cu privire la temerile și preocupările sale cu privire la parcurile eoliene offshore.
Potrivit lui Onnik Merdinian, managerul Centrului de Formare WINDBG, lipsește o campanie de informare suficient de direcționată pentru a informa societatea despre avantajele dezvoltării energiei eoliene în spațiile maritime, iar acest lucru îi face pe oameni vulnerabili la dezinformare. El a subliniat, de asemenea, importanța atragerii de personal tehnic bine pregătit care să împărtășească din experiența dobândită în industria offshore din Europa de Vest cu mediul de afaceri local.
Avocatul Vențislav Benov a explicat că analiza bunelor practici juridice în Europa arată că existența unei legi speciale va limita riscul de reglementare legat de multiplele aspecte ale dezvoltării energiei eoliene offshore și că oferă un cadru integral pentru planificare, edificare și scoatere din exploatare a proiectelor.
Industria logistică locală a acumulat o experiență comparabilă în proiecte ale unor companii internaționale de top pentru explorarea și producția de petrol și gaze, care poate fi aplicată în construcția de parcuri eoliene offshore, a comentat Emil Kaikamjozov, director executiv al expeditorului maritim de marfă Bon Marine Holding. Din spusele sale, dezvoltarea industriei logistice este extrem de imperativă după câțiva ani de lipsă de proiecte mari de investiții în regiune.
Noua industrie va crea oportunități economice pentru producătorii de echipamente specializate, furnizorii de servicii, dar va oferi un impuls suplimentar inovației și învățământului în regiune, a comentat Milcio Bliznakov de la Asociația Capitalului Industrial din Bulgaria. El citează studii care arată că aproximativ 50% din valoarea investiției pentru construcția de parcuri eoliene este realizată de întreprinderile autohtone.
Energia eoliană poate scădea prețurile în Bulgaria cu 45%
Coaliția pentru Climă - Bulgaria, care este o asociație informală de oameni de știință, experți în energie și organizații de protecție a mediului, printre care Greenpeace-Bulgaria, WWF-Bulgaria, Habitat-Bulgaria, Klimateka și Gorichka, au ieșit cu o poziție în sprijinul energiei offshore. Acestea avertizează că polemicile împotriva Surselor Regenerabilă de Energie (SRE) apar în contextul unei nevoi urgente de independență energetică a Europei și a unor acțiuni urgente pentru limitarea și reducerea daunelor provocate de schimbările climatice, ceea ce duce la instabilitate și conflicte la scară globală.
Sfaturile coaliției sunt ca terenurile pentru parcuri să fie stabilite de comun acord de investitori, administrația locală și după consultări cu societatea civilă, reflectând opiniile oamenilor de știință.
Instalațiile eoliene trebuie amplasate astfel încât să nu aibă un impact negativ asupra ecosistemelor, zonelor de pescuit și peisajelor culturale și turistice, strict în afara zonelor marine protejate, conform organizațiilor de mediu. Potrivit acestora, pentru a face față crizei climatice, Bulgaria trebuie să depună eforturi pentru a atinge neutralitatea climatică încă din 2040 și să adopte o abordare holistică a dezvoltării SRE.
Cele mai ieftine resurse
„Energia solară și eoliană sunt cele mai ieftine, dar nu pot acoperi toate nevoile energetice ale țării. Prin urmare, abordarea ar trebui să includă diversificarea SRE, eficiență energetică ridicată, dezvoltarea rețelelor de energie și stocarea energiei. Un rol cheie în acest proces îl poate avea energia geotermală, care funcționează ca o capacitate de bază pentru SRE”, se arată în poziția coaliției.
Aceasta citează un raport recent al Ember, care spune că energia eoliană ar putea reduce prețul en-gros al electricității în Bulgaria cu 45% până în 2030. Energiile regenerabile offshore sunt esențiale pentru atingerea obiectivului UE de cel puțin 42,5% energie regenerabilă până în 2030 și pentru a reduce dependența de combustibili fosili din Rusia, mai notează organizația. Potrivit acesteia, porturile Varna și Burgas pot deveni principalele centre pentru SRE offshore pentru această parte a lumii. Potrivit estimărilor experților, potențialul Bulgariei pentru energia eoliană pe uscat este de aproximativ 12 GW, iar în Marea Neagră - de aproximativ 6 GW.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / .mediapool.bg/