Cazarea în Atena este mai ieftină decât în Barcelona, ​​Madrid, Roma și Istanbul

Cazarea în Atena este mai ieftină decât în Barcelona, ​​Madrid, Roma și IstanbulAtena / Sursa foto: Arhiva EVZ

Hotelurile din Atena au avut anul trecut un preț mediu mai mic pe cameră, sub 150 de euro pe noapte, comparativ cu unitățile hoteliere din destinații concurente și foarte frecventate de turiști, deși costurile au crescut semnificativ în ultimii ani.

Atena a oferit în medie camere mai ieftine în comparație cu Barcelona, ​​Madrid, Roma și Istanbul timp de cel puțin șase luni în 2023 și, respectiv, în anul 2022. Este vorba în special de lunile de toamnă și iarnă, în timp ce primăvara și vara prețurile devin mai ”piperate”.

Potrivit unui raport al Asociației Hotelurilor din Atena - Attica și din Insulele Argosaronice, realizat în colaborare cu Aeroportul Internațional din Atena și GBR Consulting, hotelurile din Atena au fost mai ieftine în 2023, chiar dacă tarifele camerelor au fost cu 29% peste nivelurile din 2019, potrivit moneyreview.gr.

Acest lucru se explică parțial prin creșterile de preț similare sau chiar mai mari efectuate de unitățile hoteliere din orașele concurente. Cel mai șocant exemplu este cel al Istanbulului, unde, chiar dacă prețul mediu rămâne sub 150 de euro, s-a înregistrat anul trecut o scumpire cu 61,7% față de 2019. Prețurile la Roma au crescut cu 59% și sunt acum la peste 200 de euro, în principal din cauza intrării unor mărci noi de hoteluri de lux, iar în aceeași perioadă, prețurile la Madrid și Barcelona au crescut cu 29,8% și, respectiv, 22%.

Grad mare ocupare a hotelurilor din Atena

Gradul de ocupare s-a situat la niveluri ridicate, chiar dacă nu a atins încă cifrele din 2019. La Atena a fost de aproape de 75%, cu 1,5% mai puțin decât în ​​2019. La Madrid, gradul de ocupare a depășit 70% în 2023, cu -5,1% mai mic decât în ​​2019, iar la Istanbul a fost de peste 60%, cu o diferență de -11,5% față de 2019. Abateri mai mici față de 2019 prezintă hotelurile din Roma, cu un grad de ocupare care a depășit 70% (-1,4% ), și Barcelona, ​​care s-au apropiat de 80% (-0,8% față de 2019).

Diferența față de 2019 poate fi pusă pe seama mai multor factori, de la deplasarea unor turiști către destinații alternative până la concurența reprezentată de apartamentele închiriate în regim hotelier. Pe de altă parte, numărul hotelurilor și camerelor de hotel din Attica a crescut cu 5%, respectiv 9% în ultimul deceniu. De remarcat este și faptul că cele mai mari creșteri s-au înregistrat la categoriile de 4 și 5 stele, în timp ce capacitatea hotelieră de 3 stele a crescut ca număr de unități, dar a rămas relativ stabil ca număr de camere. Dimpotrivă, a scăzut ponderea hotelurilor de categoria 1 și 2 stele.

Imaginea din întreaga Grecie

Potrivit datelor publicate săptămâna aceasta de Camera Hotelierilor din Grecia, prețul mediu - pe întreg teritoriul Greciei - al unei camere duble în august anul trecut, în vârful sezonului estival, a fost de 164 de euro de la 125 de euro în luna similară din 2019, înregistrându-se variații de preț în funcție de numărul de stele. De asemenea în 2023 s-au înregistrat creșteri de prețuri pentru lunile mai (101 euro de la 74 de euro) și octombrie (103 euro de la 97 de euro).

Cifra de afaceri a hotelurilor din toată Grecia a crescut semnificativ, cu 23%, față de 2022, ajungând la 10,5 miliarde de euro. Potrivit datelor Băncii Greciei, care au fost publicate de asemenea în această săptămână, 2023 a fost un an record pentru turism, cu încasări de 20,45 miliarde de euro și cu un număr de 32,73 milioane de turiști străini. (Traducerea-Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News