Enel si-a adjudecat privatizarea anului

Enel si-a adjudecat privatizarea anului

Privatizarea Electrica Muntenia Sud, prin cumpararea de catre Enel, este cea mai importanta tranzactie pe care statul roman o face in 2007.

Statul incearca de doi ani sa vanda distribuitorul de curent al bucurestenilor (din iunie 2005 cand a fost aprobata strategia de privatizare) si a reusit abia ieri. Totusi, doar in trei-patru luni se va finaliza tranzactia, dupa cum a spus Teodor Atanasiu, presedintele AVAS. „Sunt niste conditii suspensive in contract care impun asteptarea unor aprobari de la ANRE sau de la UE, cum ar fi pozitia de monopol sau tranzactia in sine”, spune Teodor Atanasiu.

Desi va detine aproape un sfert din piata de distributie a energiei electrice din Romania, compania italiana este incurajata de autoritati sa participe si in privatizarea unitatilor de productie de energie. Enel ar putea participa la privatizarea complexurilor energetice, a producatorilor hidro si termo sau chiar la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

„Enel nu are o pozitie de monopol, ci are pozitia unui distribuitor important pe piata”, spune Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor. Enel mai detine in Romania Electrica Dobrogea si Electrica Banat, iar guvernul nu neaga posibilitatea ca grupul din peninsula sa participe si la privatizarea ultimelor trei filiale Electrica ramase la stat (Transilvania Sud si Nord, Muntenia Nord).

Comparati cu Erste Privatizarea distribuitorului de energie electrica a fost comparata de Varujan Vosganian cu vanzarea BCR de anul trecut catre Erste Bank. Responsabilitatile Enel au fost amintite de ministrul economiei: investitorii vor trebui sa participe la modernizarea retelelor de distributie (care vor costa 3 miliarde de euro pana in 2012) si la electrificarea satelor fara curent.

„Orice tentativa de majorare a pretului la curent venita din partea Enel trebuie fundamentata, dar sper ca Enel sa nu vada in cresterea pretului o modalitate de recuperare a investitiei initiale”, a avertizat Vosganian. Enel a platit pentru ultima achizitie 820 de milioane euro.

Surse din cadrul AVAS au spus ca, daca aceasta privatizare ar fi esuat si acum, altadata statul nu ar mai fi obtinut un pret atat de bun pe Electrica Muntenia Sud. Transferul de actiuni a fost amanat, desi Enel castigase licitatia pentru Eelectrica Muntenia Sud de anul trecut, din cauza scandalului din energie in care mai multe persoane implicate in procesul de privatizare au fost puse sub acuzare pentru spionaj economic.

 

Ne puteți urmări și pe Google News