Emmanuel Macron vorbește despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer, aflată în fruntea listei partidului prezidenţial.
Preşedintele francez și-a exprimat speranța să nu fie nevoie ca Franța să meargă la război. Macron a făcut referire la invazia rusă din Ucraina, într-un videoclip publicat aparent pentru a susţine campanie lui Valérie Hayer.
Emmanuel Macron, explicații despre război
În videoclipul de campanie, președintele Franței răspunde unor întrebări venite de pe rețelele sociale. În acest context președintele Emmanuel Macron una dintre acestea, care suna „Vom merge la război?”.
„Sper că nu va trebui să mergem la război”, răspunde, Macron, în înregistrare.
El își detaliază răspunsul și explică care este situația actuală și cum Ucraina a fost victima agresiunii rusești. Emmanuel Macron arată că suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este în joc. Iar Rusia trebuie descurajată să avanseze, motiv pentru care lucrurile nu pot fi lăsate la voia întâmplării. El spune că legea celui puternic nu trebuie să prevaleze deoarece astfel, ar pica victime, agresorului, și alte state.
„Ucraina a fost atacată de Rusia, iar la un moment dat trebuie să reuşim să descurajăm Rusia să continue să avanseze. Suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei sunt în joc. Dar statul de drept şi regulile noastre comune sunt, de asemenea, în joc. Iar dacă lăsăm lucrurile aşa cum sunt în Ucraina, legea celui mai puternic va prevala. Şi nu putem fi în siguranţă, se întâmplă la 1.500 de kilometri de locul în care trăim”, a avertizat el, conform Le Figaro.
Președintele pune accent pe descurajare
În mesajul său, Emmanuel Macron arată că NATO și celelalte state occidentale trebuie să dea dovadă de fermitate în fața Rusiei. Iar pentru aceasta este nevoie de declarații și acțiuni credibile care să-l descurajeze pe Vladimir Putin în escaladarea conflictului.
„Trebuie să fim uneori disuasivi şi credibili pentru adversarii noştri, spunându-le: «dacă mergeţi prea departe şi dacă ameninţaţi interesele noastre, propria mea securitate, atunci nu exclud să intervin»”, a explicat şeful statului francez.
Lui Emmanuel Macron îi place să se prezinte ca un războinic, comentează publicația Le Figaro. Anterior, la sfârşitul lunii februarie, el a spus că trimiterea de trupe franceze „în mod dinamic” în Ucraina nu ar trebui „exclusă”, pentru a redobândi „ambiguitatea strategică”.
Ambiguitatea a fost oarecum lămurită într-un interviu acordat publicaţiei The Economist pe 2 mai. Macron a explicat în ce condiții ar putea intra Franța în război: „dacă ruşii ar străpunge liniile de front, dacă ar exista o cerere ucraineană - ceea ce nu este cazul astăzi - ar trebui să ne punem în mod legitim întrebarea”.
Emmanuel Macron despre miza războiului
Președintele Franței a explicat că miza războiului din Ucraina este viitorul și securitatea statelor Lumii Libere. Din acest motiv, statele democratice trebuie să livreze mai mult echipament și armament militar către Kiev. Totodată trebuie să fie pregătite să acționeze pentru a-l descuraja pe Putin.
„Aşadar, şi viitorul nostru şi securitatea noastră sunt foarte mult în joc în Ucraina. (...) Aşa că trebuie să le livrăm mai multe echipamente ucrainenilor, dar trebuie să spunem şi noi, europenii, la un moment dat, dacă ruşii merg prea departe. Trebuie să fim gata să acţionăm pentru a-i descuraja”, a continuat Emmanuel Macron, în linia declaraţiilor sale din ultimele luni.
Președintele Franței a subliniat că nu-și dorește ca Franța să meargă într-un război. El a precizat că puterea statului francez este pentru pace. Dar, pentru a avea pace este nevoie ca aceasta să fie protejată. Cu toate acestea, notează Le Figaro, Macron nu a comentat recenta ofensivă rusă la periferia oraşului Harkov.
„Deci nu, sper din toată inima că nu va trebui să mergem la război. Nu, Franţa nu este o putere de război, ci o putere de pace. Dar da, dacă vrem pace, trebuie să o protejăm. De aceea trebuie să ne înarmăm şi de aceea trebuie să fim uneori disuasivi şi credibili pentru adversarii noştri, spunându-le: «dacă mergeţi prea departe şi ameninţaţi interesele noastre, propria mea securitate, atunci nu exclud să intervin»”, a conchis el.