Evenimentul ZileiInternationalEmmanuel Macron, în negocieri cu patru prim-miniștrii din Grupul de la Visegrád

Emmanuel Macron, în negocieri cu patru prim-miniștrii din Grupul de la Visegrád

Emmanuel Macron, în negocieri cu patru prim-miniștrii din Grupul de la Visegrád
Președintele francez Emmanuel Macron a invitat la o discuţie patru prim-miniștrii apartinând Grupului de la Visegrád înainte de reuniunea informală a Consiliului European de la Bruxelles, informează MTI.

La întâlnire de ieri au participat Viktor Orban din Ungaria, Andrej Babis din Cehia, Peter Pellegrini din Slovacia și Mateusz Morawiecki din Polonia.  

Astăzi, cotidianul ceh Hospodarske Noviny a informat că vicepreședintele european al Uniunii Europene pentru energie, Maros Sefcovic, a fost ales drept candidat comun al Gruplului V4 pentru postul de viitor președinte al Comisiei Europene, referindu-se la surse apropiate lui Babis și Comisiei Europene.

Babis a negat informațiile și le-a numit speculație. Sefcovic, pe de altă parte, a declarat că este mulțumit de sprijinul V4 în eventuala candidatură pentru o poziție de vârf a UE.  Pellegrini a declarat că Sefcovic nu este singurul candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene, care are sprijinul celor patru foruri de la Vișegrad. 

"Totul este încă deschis. Desigur, eu ca un slovac aş fi foarte bucuros dacă comisarul nostru Maros Sefcovic va primi postul, totuși el este doar unul dintre candidați. Și pot confirma cuvintele lui Andrej Babis că Sefcovic încă nu este un oficial candidat, pentru că există o mulțime de nume și vom vedea cine va fi până la urmă", a declarat el pentru mass-media.  

Între timp, Viktor Orban și partidul său Fidesz au fost menționați în negocierile lui Macron cu privire la construirea unei majorități în Parlamentul European, într-un ton nepotrivit cum era şi de aşteptat.

Până în prezent, Macron și Orbán l-au exclus pe Manfred Weber în calitate de candidat. În schimb nu au respins două nume:  António Costa din Spania și socialistul Pedro Sánchez din Portugalia.

 


Accesează: