În ultimii 50 de ani IA a revoluționat modul în care vedem lumea noastră. Acum este acceptat faptul că Pământul funcționează ca un sistem complex în care totul este conectat. Iar următoarea etapă a evoluţiei va fi o lume în care forma dominantă a vieții nu este omul, ci o tehnologie “extrem de inteligentă”, afirmă James Lovelock.
“Pe acest nou tip de viață pe care am construit-o deja ne vom baza în viitor”.  Lovelock mai afirmă: “Copiii noștri sunt deja conectaţi la inteligenţa artificială. Termostatele care reglează încălzirea arată deja o anumită autonomie, telefoanele noastre mobile sunt chiar mai mult decât ne aşteptam”.
Aceste programe vor evolua și vor începe să gândească mai repede decât noi oamenii,  și pot deveni în curând de zeci de mii de ori mai rapide decât noi – depășind cu mult intelectul uman.  
Aceasta înseamnă că viața biologică va rămâne în spatele tehnologiei. Dar nu trebuie să fim preocupați de aceste mașini inteligente, susține Lovelock. Roboţii vor avea nevoie de noi, crede el, așa cum avem nevoie de natură.
Va fi responsabil şi conştient Cyborg-ul? 
Se pare că da.  James Lovelock crede că cyborg-ul va fi responsabil. “Un cyborg va însemna mult mai mult decât un copil, pentru că el este total diferit.  Dar ideea că ne vor înlocui este nebunească. Vom coexista cu ei la fel cum coexistăm cu plantele. 
Printre cele mai remarcabile invenții ale lui Lovelock se numără instrumente speciale pentru testarea atmosferei folosite de NASA pe Marte.  Mai mult, el credea că Planeta Roșie nu poate susține viața.
Lovelock mai spune că nu putem fi siguri că lumea ar putea supraviețui unui alt eveniment climatic devastator, cum ar fi dispariția în masă. “În mod paradoxal, este pur și simplu un viitor pe care trebuie să-l acceptăm – fie că ne place sau nu”, a concluzionat marele om de ştiinţă, potirivit Daily Mail.