Emil Boc rămâne în funcţie, pleacă secretari de stat

Emil Boc rămâne în funcţie, pleacă secretari de stat

Primii sacrificaţi după moţiune vor fi secretarii de stat, reduşi la doi pe minister. În cazul miniştrilor, se analizează plecarea unui prim lot prin comasarea a 5-6 portofolii actuale.

Moţiunea de cenzură a fost ieri respinsă ieri, opoziţiei lipsindu-i doar opt voturi să răstoarne guvernul lui Emil Boc. Dacă miniştrii au rămas, deocamdată, pe loc, primii sacrificaţi pentru a da satisfacţie electoratului şi activului PDL vor fi secretarii de stat, al căror număr se va tăia azi la jumătate.

La cererea preşedintelui Băsescu, formulată la Snagov, premierul le-a cerut miniştrilor să vină azi în şedinţa de guvern cu câte o variantă de restructurare la vârf cu doar doi secretari de stat. Cei mai mulţi adjuncţi au în acest moment Internele - şase -, Externele şi Economia - câte cinci -, Finanţele, Transporturile, Dezvoltarea, Justiţia - câte patru. Vasile Blaga, Cătălin Predoiu şi Teodor Baconschi susţin însă că în ministerele lor numărul secretarilor de stat nu se va putea limita la doi.

În ciuda votului strâns la moţiune, în interiorul PDL s-au păstrat presiunile inclusiv pentru remanierea rapidă. Potrivit unor surse din coaliţie, guvernul analizează varianta restructurării la 9-10 ministere, prin comasarea unor portofolii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Udrea, Videanu şi Berceanu se conformează

Prima tăiere de capete va avea însă loc la nivelul secretarilor de stat. Aici, susţin sursele citate, Boc a cerut ca fiecare minister să rămână cu trei demnitari: ministrul, un adjunct al său şi un secretar de stat pentru relaţia cu parlamentul. Sacrificaţi ar fi aproape 20 din cei 51 de secretari şi 6 subsecretari de stat. Excepţie ar face însă Internele şi Externele.

"Eu zic că se poate funcţiona cu doi: unul pentru relaţia cu parlamentul şi un adjunct al ministrului", a declarat ieri Adriean Videanu pentru EVZ, care susţine că ar fi dispus să renunţe la trei secretari de stat. Kelemen Hunor spune că poate renunţa la un astfel de post şi de la Cultură, "dacă-i musai", iar Daniel Funeriu, secundat de trei adjuncţi, evită un răspuns tranşant: "Eu sunt pentru un aparat suplu, dar depinde de forma de organizare".

Deschis la tăieri masive se declară şi Radu Berceanu: "Cum se va decide aşa facem". Pentru aceeaşi variantă trage şi Elena Udrea, secundată de patru secretari de stat. "Cred că se poate funcţiona foarte bine. La nivelul coaliţiei trebuie păstrat şi algoritmul politic", ne-a declarat ministrul dezvoltării.

Blaga, Predoiu şi Baconschi cer câte patru

Blaga, Baconschi şi Predoiu spun însă că în ministerele lor situaţia e diferită. "La noi sunt 11 secretari şi asimilaţi, se poate renunţa la mulţi. Cred că vor rămâne în jur de 4: 2 pe administraţie, 2 pe ordine publică", preconizează Blaga. La fel, Predoiu susţine că "la Justiţie nu se poate lucra cu doar doi secretari de stat.

Doi stau permanent doar în parlament, unde avem 100 de proiecte de lege pe care să ne pronunţăm", spune ministrul justiţiei, care va cere status quo. "Problema în MAE e că fiecare gestionează o anumită problematică şi are un omolog în celelalte ministere de externe din lume. Nu poţi comasa aceste funcţii fără să creezi confuzie", argumentează şi Baconschi.

Planuri de comasare

Supravieţuirea guvernului nu a calmat însă spiritele în rândul parlamentarilor puterii, care ameninţau aseară că vor vota o a doua moţiune dacă Boc nu schimbă rapid guvernul. Surse din coaliţie au declarat pentru EVZ că varianta analizată în acest moment, în cerc restrâns, este comasarea mai multor portofolii care ar scoate din executiv şi patru- cinci nume.

Astfel, Sănătatea să se unească cu Munca, Mediul cu Agricultura, Economia cu Finanţele, Comunicaţiile cu Transporturile şi Cultura cu Educaţia. Rezervele ţin însă inclusiv de votul strâns de la moţiune, puterea pierzând dintr-un foc aseară 17 din voturile de care are nevoie ca să-şi treacă un guvern restructurat.

MOŢIUNE DE CENZURĂ PICATĂ LA LIMITĂ

Guvernul, lăsat din braţe de 17 parlamentari ai puterii

Florin Ciornei Romulus Georgescu

Nu mai puţin de 17 parlamentari ai puterii s-au aflat ieri între cei 228 de senatori şi deputaţi care au încercat demiterea guvernului Boc. Dacă, ieri, încă opt aleşi ai arcului guvernamental ar fi votat "greşit", moţiunea depusă de PSD şi susţinută de PNL ar fi fost adoptată. Odată cu căderea guvernului ar fi fost anulată şi legea privind reducerea pensiilor şi salariilor bugetarilor.

Pe lista celor care au votat împotriva guvernului se află numele câtorva parlamentari PDL necunoscuţi, dar şi unele celebrităţi precum afaceristul Silviu Prigoană şi vedeta TV Teo Trandafir. Aceasta şi-a arătat ostenativ votul de blam la adresa guvernului, fiind aplaudată şi îmbrăţişată de parlamentarii PSD. Opţiunea făcută de Teo Trandafir a provocat supărare la nivelul conducerii.

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a anunţat că partidul îi va cere să-şi dea demisia din parlament. "Eu sper să i se ceară să-şi dea demisia. Din parlament, nu doar din partid. N-ar fi ajuns parlamentar dacă nu candida din partea PDL", a declarat Ioan Oltean pentru EVZ.

Doi dintre PDL-iştii care au votat contra guvernului - Viorel Badea şi Petru Filip - spun că ar fi fost vorba de o greşeală. "N-am vrut. Eu am crezut că albele se pun la albe şi negrele la negre. Sper ca situaţia să fie înţeleasă de colegii din conducerea partidului", s-a justificat Petru Filip.

Ceilalţi PDL-işti recunosc că au făcut-o premeditat. "M-am respectat pe mine şi mi-am respectat angajamentul faţă de alegători. Sunt nemulţumit că nu mi s-a dat de ales între mai multe soluţii în legătură cu aceste tăieri şi că numeni în PDL nu mai vorbeşte despre PDL, ci doar despre guvern", şi-a explicat opţiunea deputatul democrat-liberal de Alba Clement Negruţ.

Unii dintre PDL-işti chiar şi-au arătat votul parlamentarilor PSD pentru a nu exista dubii. Şi pentru a nu fi trecuţi pe "lista ruşinii". În acelaşi timp, de la balcoanele sălii de plen, sindicaliştii aduşi de PSD îi huiduiau copios pe parlamentarii guvernamentali.

Dacă au scăpat de huiduieli, pe "trădători" îi aşteaptă excluderea, iar Emil Boc le transmisese acest lucru telefonic încă de dimineaţă. În afară de PDL-işti, au votat împotriva guvernului şi doi dintre parlamentarii minorităţilor naţionale, grup parlamentar asociat guvernării: "bulgarul" Niculae Mircovici şi "italianul" Mircea Grosaru.

De la UNPR, o altă formaţiune aflată la guvernare, au existat doar patru parlamentari care au votat pentru demiterea executivului, în vreme ce ceilalţi s-au abţinut. Restul promisiunilor nu s-au concretizat, spre nemulţumirea liderilor PSD. Cei patru - Tudor Ciuhodaru, Adrian Mocanu, Ion Munteanu şi Eugenia Barna - au fost excluşi din partid chiar înainte de a se finalizeye numărătoarea voturilor. Oricum plănuiau să se întoarcă la PSD. "Eu sper să i se ceară Teodorei Trandafir să-şi dea demisia. Din parlament, nu doar din partid.“ IOAN OLTEAN, vicepreşedinte PDL

EMOŢII

Încălzire la votul pentru Curte

Cu doar câteva ore înainte de votarea moţiunii, puterea şi-a făcut calculele pe votul dat în Camera Deputaţilor pentru un nou judecător la Curtea Constituţională. Şi în acest caz a fost vorba despre unul la limită. După ce a refuzat trimiterea la Curtea Constituţională a PSD-istului Valer Dorneanu pe motiv că n-a fost votat de majoritatea deputaţilor, aleşii puterii au reuşit impunerea lui Ştefan Minea cu 168 de voturi, numărul minim care le era necesar.

Şedinţa a fost însă una cu scandal, puţin lipsindu-i PDL-istului Cristian Boureanu să se încaiere cu colegii săi PSD-işti. Nici aceştia nu s-au lăsat mai prejos, rupând firele microfoanelor, subtilizând capacele urnelor de vot şi făcând alături de PNL un lanţ uman în jurul acestora. După zece ore, au cedat în faţa puterii la două noaptea. (Clarice Dinu)