Emil Boc: Alegerile prezidenţiale, mai interesante ca niciodată
- Departamentul Politic
- 24 septembrie 2014, 16:18
Fostul premier Emil Boc consideră că alegerile prezidenţiale din acest an sunt mai interesante "ca niciodată”, ţinând cont de numărul mare de candidaţi, 14, dintre care doi sunt femei.
"Alegerile prezidenţiale din acest an sunt mai interesante ca niciodată, dacă ne gândim, poate, şi la numărul de candidaţi. Niciodată nu am avut 14 candidaţi la cea mai înaltă funcţie în stat. Dintre care doi candidaţi sunt femei”, a spus Boc, citat de Mediafax.
Întrebat cum comentează înscrierea în cursa prezidenţială a lui Teodor Meleşcanu, Boc a spus că oricine are dreptul de a candida dacă îndeplineşte condiţiile legale.
"Şi pentru mine a fost o surpriză să văd foarte mulţi candidaţi pe ultimii metri, dar dacă au îndeplinit condiţiile legale, suntem în democraţie, oricine are dreptul de a candida dacă îndeplineşte condiţiile legale”, a spus Emil Boc.
Un număr de 14 competitori şi-au depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie la Biroul Electoral Central până la data limită prevăzută de lege, respectiv 23 septembrie, ora 24.00.
În cursa electorală s-au înscris Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală PNL-PDL), candidaţii independenţi Monica Luisa Macovei, Călin Popescu Tăriceanu şi Teodor Meleşcanu, Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară).
Şi-au mai depus la BEC dosarul de candidatură Dan Diaconescu (PP-DD), Kelemen Hunor (UDMR), Szilagyi Zsolt (Partidului Popular Maghiar din Transilvania), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă), William Brânză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariţei (Partidul Prodemo) şi candidatul independent Gheorghe Funar.
Potrivit programului calendaristic aprobat de Guvern, Biroul Electoral Central urmează ca, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea candidaturilor, să înregistreze sau să respingă înregistrarea candidaturilor.
În cel mult 24 de ore de la înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor de către BEC, prin decizie, candidaţii, partidele politice, alianţele politice sau electorale şi alegătorii pot contesta înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor.
Contestaţiile se fac în scris şi se depun la Curtea Constituţională.
Rămânerea definitivă a candidaturilor şi a semnelor electorale este prevăzută pentru cel mai târziu la 28 septembrie.