Embrioni hibrizi om-animal

Embrioni hibrizi om-animal

Cercetătorii de la Newcastle University au anunţat pentru prima oară în Marea Britanie crearea unui embrion hibrid om-animal, precizează PhysOrg. Acest anunţ a fost făcut chiar în timpul disputei politice pe marginea unui nou proiect de lege, care, dacă va fi adoptat în mai 2008, va permite crearea de embrioni hibrizi pentru scopuri medicale.

În cadrul proiectului de cercetare aminit mai sus, un embrion hibrid a fost creat folosind un ovul de la vacă, prin îndepărtarea în totalitate a nucleului său (material genetic) şi injectarea unui alt nucleu al unei celule provenite din piele umană, relatează stiinta.info.

Embrionul hibrid a rezistat numai 3 zile, timp în care s-au efectuat cercetări de laborator asupra lui. Dat fiind faptul că pentru obţinerea de embrioni umani este nevoie de ovule donate şi că ovulele de animale sunt mai accesibile, un embrion hibrid om-animal este mai uşor de obţinut. Cercetarea a mai fost prezentată anterior (pe 25 martie la Tel Aviv, Israel) şi este încă în curs de desfăşurare. Purtătorul de cuvânt al Newcastle University spune că rezultatele finale vor fi publicate abia peste câteva luni.

Guvernul propune această nouă lege, aducând ca argument în favoarea ei faptul că milioane de oameni suferinzi ar putea fi ajutaţi de tratamente dezvoltate în urma cercetării pe embrioni hibrizi.

Pe de altă parte, Biserica Catolică se opune producerii prin clonare atât a embrionilor umani, cât şi a celor hibrizi om-animal. În predica sa din Duminica Paştilor, Cardinalul Keith O'Brien, liderul catolicilor din Scoţia declară această lege ca fiind "un monstruos atac asupra drepturilor omului, asupra demnităţii şi vieţii omeneşti".

Marea Britanie este prima ţară din lume care a legalizat clonarea umană (în anul 2001), dar numai pentru cercetare în scopuri terapeutice. Crearea în mod artificial de embrioni umani se face numai sub licenţă Human Fertilisation and Embryology Authority, iar embrionii trebuie distruşi în maxim 14 zile, adică înainte de a apărea sistemul nervos.

(14:00)

Ne puteți urmări și pe Google News