Embargoul Ucrainei contra lui Viktor Ianukovici continuă. L-au lăsat fără avere

Refugiat în Rusia, fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici a mai primit o lovitură în țara sa de origine. Acesta a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru trădare de stat.

Embargoul Ucrainei contra lui Viktor Ianukovici. Ucraina a impus noi sancţiuni fostului şef de stat, Viktor Ianukovici, fugit din ţară în urmă cu 7 ani.

Lui Ianukovici i-a fost blocate toate activele şi proprietăţile din Ucraina

Autorităţile de la Kiev au decis să îi sisteze inclusiv dreptul de a retrage sume de bani din ţară. Totodată, acestuia i-au fost blocate toate activele şi proprietăţile din Ucraina. Mai mult, Ianukovici a fost lăsat şi fără distincţiile de stat.  Aceleaşi sancţiuni au fost impuse şi fostului premier al Ucrainei, Mikola Azarov.

Ianukovici şi Azarov au fugit în Federaţia Rusă încă din anul 2014, în mijlocul manifestaţiilor stradale la care ucrainenii cereau semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană. Protestele au fost reprimate agresiv de forţele de ordine. S-au soldat cu peste 100 de morţi.

Fostul președinte a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru trădare de stat

În 2019, un tribunal ucrainean l-a condamnat pe Viktor Ianukovici la 13 ani de închisoare pentru trădare de stat şi complicitate cu autorităţile şi forţele militare ruse. Procesul s-a desfăşurat în absenţa celui acuzat, care se afla în Rusia sub protecţia autorităţilor de la Moscova,

Decizia a fost menţinută de magistraţii Curţii de Apel în octombrie 2020, însă fostul preşedinte nu a fost încătuşat. Viktor Ianukovici a fost președinte al Ucrainei în perioada 2010-2014.

Embargoul Ucrainei contra lui Ianukovici. Rusia a respins toate cererile de extrădare

Potrivit Digi 24, procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, l-a acuzat pe Ianukovici că i-ar fi scris preşedintelui Vladimir Putin să trimită trupe în Ucraina. Ianukovici a negat mereu acuzaţiile formulate împotriva sa. A negat inclusiv că a ordonat folosirea forţei împotriva protestelor de pe 'Maidan', între noiembrie 2013 şi februarie 2014.

Rusia a respins mai multe solicitări din partea Ucrainei pentru extrădarea lui Ianukovici. Când devenise evident că acesta va pierde puterea, serviciile secrete ruse au reuşit să-l scoată din Ucraina pe 22 februarie 2014. Ulterior el a primit azil în Rusia.

Sursa: Publika.md Photo 13192037 © Vasily Smirnov - Dreamstime.com