Elveția, vot împotriva ecologismului. Referendumul pentru „biodiversitate”, respins cu peste 60%
- Bianca Ion
- 23 septembrie 2024, 15:59
Mai multe grupuri de protecție a naturii din Elveția au propus o inițiativă privind biodiversitatea, care a fost respinsă de peste 60% dintre alegători în referendumul de duminică.
Scopul acestei inițiative era extinderea spațiilor verzi și protejarea acestora împotriva dezvoltării imobiliare și antreprenoriale. Măsura nu a reușit să obțină sprijinul necesar, fiind considerată prea restrictivă pentru economia locală.
Elveția, împotriva ecologiștilor
Planul a fost contestat de guvernul federal, de mulți alegători din mediul rural și de principalul partid de dreapta, care l-au considerat prea costisitor, având în vedere că Elveția cheltuiește deja anual 630 de milioane de euro pentru conservarea biodiversității. Criticii au subliniat că investiția suplimentară ar fi fost excesivă în raport cu beneficiile.
Tot la referendumul de duminică, alegătorii au respins și o propunere de reformă a pensiilor, care ar fi cerut angajatorilor și angajaților să își majoreze contribuțiile la fondurile profesionale obligatorii. Această măsură a fost văzută ca o povară suplimentară pentru economia țării, potrivit Euronews.
În Elveția referendumurile au loc de patru ori pe an, mult mai des decât în orice altă țară europeană.
Referendumul din Elveția a pus față în față susținătorii protecției mediului și cei care consideră că măsurile pentru conservarea biodiversității sunt prea restrictive și costisitoare. Alegătorii au fost chemați să decidă asupra unui plan care viza creșterea spațiilor verzi și protejarea acestora de inițiativele de dezvoltare urbană, dar mulți au considerat că impactul economic al acestor măsuri ar fi prea mare.
Conform estimărilor Consiliului Federal, implementarea măsurilor ar fi implicat costuri suplimentare de cel puțin 420 de milioane de euro pentru administrațiile locale și naționale. În plus, planul ar fi impus restricții în zone cheie, cum ar fi interzicerea construirii de noi linii de cale ferată în anumite regiuni, ceea ce a stârnit îngrijorări legate de impactul asupra dezvoltării infrastructurii.
Țara se află în clasamentul cu cea mai mare rată de specii amenințate
naturale din Elveția afectează grav ecosistemele și fauna sălbatică, inclusiv specii de albine, păsări și amfibieni. Ei afirmă că protejarea spațiilor verzi ar aduce beneficii economice prin atragerea turiștilor și sprijinirea comunităților locale care depind de turismul ecologic.
Un comitet pro-biodiversitate subliniază importanța naturii pentru sănătatea umană și pentru bunăstarea ecosistemelor, subliniind că „o natură diversă este esențială pentru puritatea aerului, polenizare, fertilitatea solului și producția alimentară”. Totodată, aceștia atrag atenția că un procent semnificativ din flora și fauna Elveției este în pericol de extincție sau deja dispărută.
Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Elveția se numără printre țările cu cel mai ridicat nivel de specii amenințate din lume. În cadrul unei analize comparative, Elveția se află în primele patru locuri la nivel global în toate cele opt categorii de animale sălbatice aflate în pericol.