Elveția s-a alăturat Inițiativei Europene de Apărare Aeriană

Sursa foto Youtube

Elveția s-a alăturat Inițiativei Europene de Apărare Aeriană (ESSI), un proiect care urmărește construirea unui sistem unificat de apărare aeriană și antirachetă în întreaga Europă care poartă numele Sky Shield, a anunțat guvernul.

Elveția, al 15-lea membru al Sky Shield

Sistemul Sky Shield a fost inițiat de Germania în urma invaziei Rusiei în Ucraina și este conceput pentru a permite țărilor europene să cumpere împreună sisteme de apărare și să se antreneze împreună.

Șeful armamentelor, Urs Loher, a semnat declarația de aderare joi, făcând din Elveția al 15-lea membru al Sky Shield.

„Prin participarea sa la ESSI, Elveția crește oportunitățile internaționale de cooperare: ESSI permite o mai bună coordonare a proiectelor de achiziții, a instruirii și a aspectelor logistice în domeniul apărării aeriene terestre,” a declarat guvernul într-un comunicat de vineri.

Cooperarea cu Elveția are în vedere, pentru început, apărarea aeriană

Inițial, accentul este pus pe apărarea aeriană terestră de rază medie, deși cooperarea ar putea urma în apărarea aeriană de rază scurtă și lungă, a declarat guvernul.

Proiectul a fost controversat în Elveția, opozanții spunând că implicarea sa contravine tradiției elvețiene a neutralității.

Elveția / Sursa foto: Arhiva EVZ

Vineri, guvernul a declarat că proiectul este compatibil cu statutul de neutralitate al țării, deoarece nu conține obligații, iar Elveția poate decide în continuare unde să participe și în ce măsură.

Ce este sistemul SkyShield

Elveția ar putea, de asemenea, să își retragă cooperarea dacă un membru al Sky Shield ar fi implicat într-un război.

Iniţiativa European Sky Shield (ESSI) este un sistem comun de apărare aeriană, care a fost înfiinţat de Germania în 2022 pentru a stimula apărarea aeriană europeană. Problema apărării aeriene a fost o preocupare permanentă a autorităților din toată lumea după începerea războiului din Ucraina.

Elveţia a semnat o declaraţie de intenţie pentru a se alătura programului în iulie anul trecut. Și țările care nu sunt în NATO își doresc să se alăture acestui proiect din care fac parte Germania, Marea Britanie şi Finlanda.