Parlamentul elvețian a aprobat achiziționarea a 36 de avioane de luptă americane F-35, în valoare de peste 6 miliarde de euro. Decizia a fost contestată de ecologiști care și-ar fi dorit să fie ales un producător european.
Elveția, țară renumită pentru neutralitatea ei, cumpără 36 de avioane de luptă americane F-35, în valoare de 6,3 miliarde euro. Parlamentul s-a pronunțat în favoarea proiectului, relatează AFP.
Guvernul decisese încă în 2021 să achiziţioneze avioanele de luptă de la constructorul american Lockheed Martin şi avea termen până în martie 2023 pentru a parafa contractul.
În septembrie 2020, elveţienii au aprobat, printr-un vot popular cu un scor strâns, suma necesară pentru a permite forţelor aeriene să se doteze cu o nouă flotă. Avioanele de luptă F-35 le vor înlocui pe cele actuale a căror durată de viaţă ajunge la final în 2030.
Decizie contestată
În timp ce guvernul afirmă că avionul F-35 este de departe cel mai bun şi la preţul cel mai scăzut dintre toate cele aflate pe piață, investiția foarte mare a dus la declanșarea unei anchetei cu privire la modul în care a fost ales producătorul american. Cei care au contestat decizia sunt de părere că pe lângă preț, ar fi trebuit luat în calcul și factorul politic.
În opinia partidelor de dreapta, modernizarea flotei aeriene era necesară, chiar urgentă, mai ales că războiul din Ucraina a schimbat datele problemei în materie de apărare.
În schimb, ecologiştii sunt de părere că avionul american nu este adaptat nevoilor Elveţiei, şi ar fi preferat o soluţie europeană pentru a aprofunda cooperarea în materie de securitate cu ţările vecine, potrivit surseri citate.
Preferat de Europa
F-35 este cel mai popular avion de luptă în acest moment. Recent, Grecia şi Germania s-au alăturat listei de ţări europene care vor să se doteze cu avioane de luptă F-35, cumpărate deja de Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Italia, Finlanda, Norvegia, Ţările de Jos şi Polonia, potrivit Agerpres.
F-35 are un efect de multiplicare a forței, cu capabilități de inteligență artificială, supraveghere și recunoaștere (ISTAR) care măresc eficiența unităților aeriene, navale și terestre aliate, oferindu-le date valoroase de pe câmpul de luptă în timp real. F-35 a fost caracterizat drept „fundașul cerurilor“ datorită acestor capacități.