Elon Musk şi-a prezentat porcul cu două cipuri plasate pe creier. FOTO
- Antonia Hendrik
- 29 august 2020, 22:24
Toate aceste animale sunt sănătoase, fericite şi imposibil de deosebit de un porc obişnuit, a precizat antreprenorul sud-african. El a mai spus că specialiştii de la Neuralink au previzionat cu mare acurateţe mişcările picioarelor unui porc aşezat pe o bandă de alergare, folosind datele transmise de un astfel de implant. Cipul creat de compania Neuralink are un diametru de 23 de milimetri
Anumiţi oameni de ştiinţă consideră însă că este nevoie de studii mai ample, care să determine durata de funcţionare a dispozitivului.
Cipul dezvoltat de Neuralink ar putea, de asemenea, să îi ajute pe cercetători să înţeleagă mai bine bolile neurologice prin "citirea" undelor cerebrale, a explicat unul dintre experţii companiei americane în prezentarea de vineri.
Scopul prezentării de vineri este recrutarea, nu strângere de fonduri
Elon Musk a spus că obiectivul evenimentului de vineri a fost acela de a recruta, nu de a strânge fonduri. Antreprenorul sud-african a acumulat deja o experienţă consistentă în reunirea unor experţi din domenii diverse pentru a accelera considerabil dezvoltarea unor inovaţii ce erau în trecut limitate la laboratoare academice, inclusiv pentru tehnologii care vizează rachetele spaţiale, trenurile de tip Hyperloop şi automobilele electrice, prin intermediul unor companii precum Tesla şi SpaceX.
Compania Neuralink a primit fonduri de 158 de milioane de dolari, din care 100 de milioane de la Elon Musk, şi are aproximativ 100 de angajaţi.
Elon Musk, care avertizează cu regularitate în privinţa riscurilor generate de inteligenţa artificială, consideră că cea mai mare realizare a cipului implantabil, dincolo de aplicaţiile sale medicale, ar fi ceea a unei anumite simbioze cu AI, în urma căreia oamenii vor avea o extensie AI a lor înşişi.
Alte companii precum Kernel, Paradromics şi NeuroPace încearcă la rândul lor să obţină progrese în domeniul materialelor revoluţionare, dispozitivelor wireless şi tehnologiilor de semnalare senzorială pentru a crea dispozitive similare celui dezvoltat de Neuralink. În plus, gigantul din domeniul aparatelor medicale Medtronic PLC produce deja implanturi cerebrale pentru a trata maladia Parkinson, tremorul esenţial şi epilepsia, informează Agerpres.