Neuralink, una dintre multele companii deținute de miliardarul Elon Musk, este singura dedicată cercetării în domeniul controlului mental. Compania a publicat o înregistrare video care face furori. Clipul arată o maimuță care joacă ping-pong doar cu ajutorul creierului, scrie publicația techcrunch.com, citată de economedia.
În acest experiment, senzorii au analizat activitatea neuronală a acestei maimuțe macac, cu numele Pager.
Cipul Link anticipează orice intenție a creierului
Ea a fost monitorizată în timp ce muta cursorul pentru a atinge o țintă pe ecran, cu ajutorul unui joystick manevrat manual. Analizând aceste date, inteligența artificială a fost capabilă să anticipeze unde va muta Pager cursorul. Mai mult, a putut să prognosticheze acest lucru cu acuratețe, înainte chiar ca mișcarea mâinii să aibă loc. În cele din urmă, maimuța a fost capabilă să controleze întregul joc de ping-pong cu ajutorul minții, prin semnalele transmise de cip-ul Link implantat în creierul său și analizate de senzori.
Elon Musk a demonstrat personal abilitățile Neuralink, în august 2020, când a a susținut o conferință dedicată cip-ului Link. Protagoniștii demonstrației au fost porcii, care au putut citi semnale emise de creier pe baza a diferiți stimuli.
Potrivit Neuralink, tehnologia ar putea fi folosită pentru a putea permite, spre exemplu, pacienților paralizați să miște un cursor pe ecranul unui computer, pentru activarea butoanelor pe un smartphone sau pentru a scrie pe o tastatură virtuală. O altă idee interesantă a lui Elon Musk este ca, prin dezvoltarea acestei tehnologii, un paraplegic să poată să meargă din nou.
Miliardarul cunoscut pentru proiectele sale temerare a precizat că speră să facă testele pe oameni până la finalul anului, pentru a dovedi forța inteligenței artificiale inclusiv în beneficiul sănătății. Antreprenorul născut în Africa de Sud, a cărui avere netă este estimată la peste 170 de miliarde de dolari, fiind pe al doilea loc după fondatorul Amazon, Jeff Bezos, are o înclinație spre un comportament excentric și deseori provocator.
Sursa: Techcrunch