Elon Musk începe testele pe oameni. FDA i-a dat acordul pentru implanturile cerebrale ale Neuralink

Elon Musk începe testele pe oameni. FDA i-a dat acordul pentru implanturile cerebrale ale NeuralinkElon Musk. Sursa foto: Arhiva EVZ

Neuralink spune că aprobarea „reprezintă un prim pas important pentru atingerea scopului său de a ajuta cât mai mulți oameni”, fără să detalieze însă obiectivele studiului. A menționat totuși că recrutările de voluntari nu au început încă și că mai multe detalii vor fi disponibile în curând.

Înființată în 2016, Neuralink încearcă să creeze o interfață de comunicare între computer și om, prin implantarea unor cipuri la nivelul creierului. A prezentat mai întâi studii făcute pe animale, inclusiv un videoclip în care o maimuță pare controleze un joc video cu ajutorul minții, prin intermediul cipului implementat în creier.

Aplicațiile acestuia, spune compania, ar putea fi tratarea leziunilor la nivelul măduvei spinării sau a tulburărilor neurologice, prin stimularea activității creierului. Ulterior, compania s-a confruntat cu acuzații și chiar cu o anchetă privind uciderea unui număr mare de animale, în încercarea de a grăbi rezultatele și de a trece la testarea pe oameni.

Ancheta respectivă nu s-a încheiat nici până acum, iar  Departamentul Transporturilor a deschis o a doua în care investighează dacă Neuralink a transportat ilegal agenți patogeni periculoși, aflați pe cipurile extrase de pe creierele maimuțelor, fără a lua măsurile de izolare adecvate.

Inițial FDA a respins cererea pentru astfel de teste, despre care Elon Musk vorbește încă din 2019. El spunea atunci că aceste implanturi cerebrale ar putea vindeca o serie de boli, inclusiv depresia, schizofrenia, autismul și obezitatea, și că este atât de încrezător de siguranța acestor dispozitive încât ar fi dispus să le implanteze propriilor copii.

De asemenea, implanturile ar putea permite navigarea pe internet cât și telepatia. Potrivit Reuters, autoritățile au avut o problemă cu bateria cu litiu care alimentează dispozitivul conectat la creier, dar și cu riscul ca firele implantului să migreze în interiorul creierului.

Ce este Neuralink?

Neuralink speră să-și folosească microcipurile pentru a trata afecțiuni precum paralizia și orbirea și pentru a ajuta anumite persoane cu dizabilități să folosească computerele și tehnologia mobilă. Cipurile - care au fost testate pe maimuțe - sunt concepute pentru a interpreta semnalele produse în creier și pentru a transmite informații către dispozitive prin Bluetooth.

Experții au avertizat că implanturile cerebrale Neuralink vor necesita teste extinse pentru a depăși provocările tehnice și etice dacă vor deveni disponibile pe scară largă, potrivit BBC.

 

Ne puteți urmări și pe Google News