Elon Musk a intrat în conflict cu Apple în această săptămână, condamnând taxa „secretă” de 30% a producătorului de iPhone pentru toate tranzacțiile de pe platforma sa. De-a lungul anilor, toată lumea, de la dezvoltatorii independenți de aplicații până la directorii generali, au condamnat monopolul Apple asupra App Store, necesitând utilizarea serviciului său intern de procesare a plăților.
Regulile impuse de Apple
Pentru Elon Musk, care și-a declarat intențiile de a transforma Twitter într-o „aplicație total diferită”, acea reducere de 30% ar putea reprezenta un impact semnificativ asupra afacerii. „Este un lucru unic să observi că și cel mai bogat om din lume are aceleași probleme pe care le întâmpină și un mic dezvoltator de aplicații – care poate are unul sau doi angajați”, a spus Rick VanMeter, director executiv al industriei.
În același timp, influența lui Musk ar putea să nu fie suficientă pentru a face Apple să cedeze. De-a lungul anilor, Apple a respins procesele, autoritățile de reglementare din întreaga lume și colegii săi din industria tehnologică neavând succes în a determina compania să-și schimbe abordarea cu privire la plățile din aplicație.
VanMeter de la Coalition for App Fairness a spus că atenția reînnoită acordată taxei de tranzacție de 30% a App Store subliniază problema și nevoia de soluții legislative. Organismele de reglementare din Statele Unite ale Americii, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Rusia și alte țări cu utilizatori importanți de iPhone și-au îndreptat atenția asupra structurilor de plată Apple App Store. Uniunea Europeană, Japonia, Coreea de Sud și Olanda sunt doar câteva dintre jurisdicțiile care au adoptat cu succes legi care vizează „Taxa Apple”, iar altele precum Regatul Unit se așteaptă să urmeze exemplul în curând.
„Dacă Statele Unite nu acționează, riscă să rămână în urma acestor jurisdicții care avansează pentru a aborda problemele concurenței pe piața aplicațiilor”, a spus VanMeter. „Statele Unite au o oportunitate reală de a fi lider în această discuție”.
Influența lui Elon Musk
Chiar și în acele locuri în care Apple se confruntă cu noi legi care îi limitează o parte din putere, gigantul tehnologic nu a demonstrat o conformitate deplină. Autoritățile de reglementare olandeze și sud-coreene s-au confruntat cu Apple, care până acum a adus puține modificări, sau chiar deloc, modului în care își desfășoară activitatea în acele țări.
Toate acestea înseamnă că Musk și adepții săi se alătură unei lupte prin care Apple să își regândească regulile. Analistul Evercore ISI, Mark Mahaney, mai spune că influența lui Elon Musk ar putea schimba puțin lucrurile. „Nu știu dacă va fi diferit”, a spus Mahaney. „Nu știu dacă va obține o soluție rapidă, dar vocea lui va conta”, potrivit Business Insider.