Elie Wiesel a murit. Reacțiile oamenilor politici din România la dispariția sa
- Carmen Vintil ă
- 3 iulie 2016, 13:19
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis astăzi un mesaj de condoleanţe, subliniind că Elie Wiesel va rămâne în conştiinţa umanităţii ca un mare spirit care s-a opus tiraniei, iar România îi onorează, cu deplin respect, memoria.
"Am primit cu profundă tristeţe vestea morţii lui Elie Wiesel, supravieţuitor al ororilor Holocaustului şi laureat al premiului Nobel pentru Pace. Una dintre personalităţile cele mai influente care şi-a folosit din plin această forţă pentru a propovădui virtuţile toleranţei şi ale libertăţii, Elie Wiesel va rămâne în conştiinţa umanităţii ca un mare spirit care s-a opus tiraniei şi a militat neobosit pentru cauza celor defavorizaţi", se arată în mesajul preşedintelui.
Mesaj de condoleanţe şi din partea premierului Dacian Cioloş.
"A fost un mesager al umanităţii, o voce neobosită împotriva violenţei, opresiunii şi rasismului. Viaţa şi scrierile lui rămân în istorie ca mărturii ale păcii şi demnităţii umane, manifeste ale credinţei lui Elie Wiesel că forţele binelui şi ale libertăţii pot fi victorioase peste tot în lume", a arătat Cioloș.
Fostul preşedinte Ion Iliescu şi-a exprimat, astăzi, tristeţea faţă de moartea scriitorului Elie Wiesel, menţionând că opera sa rămâne şi "lucrează pentru o lume mai bună şi mai paşnică".
"Omul Wiesel ne-a părăsit. Opera sa rămâne, şi ea lucrează pentru o lume mai bună şi mai paşnică. Să-i fie amintirea veşnică!' (...) Am aflat cu profundă tristeţe vestea morţii scriitorului şi laureatului Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel. Născut în România, la Sighetul Marmaţiei, Elie Wiesel a cunoscut ororile Holocaustului, fiind deportat în lagărele de exterminare naziste, pentru 'vina' de a fi fost evreu. Scăpat din infern, a luptat pentru a face imposibilă repetarea acelor orori, pentru o lume în care antisemitismul, xenofobia, discriminările rasiale să nu mai fie posibile. A depus mărturie despre acele vremuri, a făcut o permanentă muncă de educaţie în rândul tinerelor generaţii", a subliniat Ion Iliescu, într-o postare pe blog.
Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, a declarat la rândul său la RFI că dispariţia lui Elie Wiesel este dureroasă.
"Încetarea din viaţă a lui Elie Wiesel este extrem de dureroasă şi pot să spun că pierdem o conştiinţă vie, o mărturie extraordinar de sinceră şi puternică a unor trăiri de nedorit pentru nimeni şi niciodată, a fost un supravieţuitor al Holocaustului, a fost în lagărele germane, tot ceea ce e mai greu şi mai urât posibil din viaţa oamenilor le-a trecut acolo. Deşi era un tânăr, un adolescent, a reuşit să se strecoare prin viaţă şi aşa am avut şansa să citim cărţile lui, mai ales acel volum "Noaptea", în care descrie extrem de puternic suferinţele oamenilor, în vremuri atât de nedrepte. Deci pierderea e mare".