Elevul artist, între micimea economiei şi măreţia frunzei

Elevul artist, între micimea economiei şi măreţia frunzei

Muzician sau actor, artistul elev simte că trăieşte numai pentru artă. „Elevi atipici într-un liceu atipic”, aşa îi cararcterizează directorul Liceului de muzică „Dinu Lipatti”, Florian Nemeş, pe cei pe care îi păstoreşte. La aniversarea a 60 de ani de la înfiinţare, instituţia găzduită de o clădire de patrimoniu amplasată pe una dintre puţinele străzi liniştite din centrul Capitalei se poate mândri nu numai că oferă o educaţie de calitate celor care îi păşesc pragul, ci că dăruieşte artă pură.

Pe lângă materiile considerate „de bază” – română, matematică, chimie, fizică – elevul artist de la „Lipatti” învaţă să devină un virtuoz.

Şi pentru că a venit vorba despre disciplinele obligatorii, există la „Lipatti” o nemulţumire unanim împărtăşită de către elevi şi cadrele didactice. Ponderea „prea mare” a numărului de ore pentru aceste discipline obligatorii este în defavoarea celor de specialitate.

„Mi-aş dori să se pună accent mai mult pe partea practică. După absolvire, şi cu atâtea ore de fizică, mulţi dintre noi nu ştiu să schimbe o priză. Şi, până la urmă, un arcuş pe coarda unei viori înseamnă lucru mecanic, aşa că mai bine am învăţa fizică acustică”, este de părere Andrei, proaspăt absolvent al liceului.

El tratează cu responsabilitate problema importanţei orelor practice, întrucât este preşedinte al Asociaţiei elevilor liceului „Dinu Lipatti”, dar şi singurul român care face parte din orchestra Uniunii Europene.

Şcoala unde înveţi să trăieşti frumos

Ce mai ştiu elevii liceului de muzică este că lecţia trebuie învăţată din clasă, întrucât, la finalul cursurilor, începe o nouă zi, cu repetiţii şi concerte, lecţii de dans şi emisiuni televizate.

„Tumultoasă şi împlinită”, aşa s-ar descrie viaţa elevului artist. El ştie că tot timpul trebuie să poţi oferi ce este mai bun, pentru a-şi câştiga notorietatea.

„Artă faci din absolut orice: din amenajarea unui birou, dintr-un sport – arte marţiale – sau chiar din ornarea unei prăjituri”, crede Andrei.

Elevul artist, dificil de caracterizat

Rugaţi să se autodefinească, cei trei elevi cu care am vorbit, Andrei (clasa a XII-a, contrabas), Irina (clasa a VII-a, pian) şi Andrei (clasa a IX-a, arta actorului), au mărturisit că i-am pus în dificultate. Este greu să defineşti o natură complexă precum cea a elevului artist. Cert este că, după o îndelungă deliberare, au ajuns la concluzia că „artistul este orice om care poate să vadă micimea unui sistem economic şi măreţia unei frunze”.

Să fii artist elev la „Dinu Lipatti” presupune, în primul rând, să ai talent. Deşi se spune că pentru a deveni un bun actor este nevoie şi de un dram de nebunie, Andrei (clasa a IX-a) dovedeşte că mai presus de nebunie este talentul.

„O prietenă de-a mea a venit să dea examen la „Lipatti” şi, pentru asta, s-a ras pe cap. A picat proba eliminatorie”.

Se câştigă bine din artă?

„Nu se câştigă bine, dar se trăieşte bine”, declară fără nicio ezitare Andrei, singurul român din Orchestra UE, intrat „cu examen”.

OPORTUNITĂŢI

Pentru elevii de la „Dinu Lipatti”, posibilităţile de afirmare sunt numeroase şi timpurii. Ei participă la concursuri şi olimpiade naţionale şi internaţionale de profil, iar, în prezent, sunt primii din ţară la palmaresul medaliilor obţinute.

Pe lângă şansa de a învăţa unul dintre cele aproximativ 20 de instrumente incluse în programa de studiu, cei care visează la o carieră actoricească pot începe cu ABC-ul clasei a IX-a, deoarece liceul „Lipatti” are printre specializări şi „arta actorului”.

În plus, pentru a-şi aprofunda studiul şi pentru a rămâne în contact direct şi imediat cu lumea artistică, elevii acestei instituţii de învăţământ beneficiază de intrare gratuită la concertele susţinute de Filarmonca Operei Române şi la spectacolele Teatrului Naţional din Bucureşti.

De-a lungul timpului, Liceul „Dinu Lipatti” a format muzicieni de mare valoare, precum: Gheorghe Zamfir, Adrian Iorgulescu şi Angela Burlacu.

Liceul dispune de o bază materială complexă: 17 săli de cultură generală, laborator de fizică şi chimie, cabinet de informatică, 105 săli de studiu instrumental şi teoretic-muzical, sală de concerte cu 200 locuri, 2 săli pentru ansambluri (cor şi orchestră), 2 săli pentru teatru, bibliotecă şi atelier de întreţinere a instrumentelor muzicale.

Pentru anul şcolar 2009 – 2010, Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” şcolarizează 650 de elevi în următoarele specializări:

  • Secţia instrumentală: pian, vioară, violă, violoncel, contrabas,  flaut, oboi, clarinet, fagot, corn, trompetă, chitară
  • Secţia canto: canto clasic, canto popular
  • Secţia teoretică
  • Secţia de artă teatrală

Ultimele medii de admitere pentru anul şcolar 2008-2009 au fost:

  • 6,37 - profilul artistic - muzică
  • 6,49 - profilul artistic - teatru

Ne puteți urmări și pe Google News