Elevii vor face naveta cu bani de la stat

Elevii vor face naveta cu bani de la stat

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență (OUG) prin care elevilor li se va deconta integral naveta.

Ministrul Educației a constatat că „Abandonul școlar reprezintă una dintre problemele cu care se confruntă educația, cauza principală pentru existența acestei situații fiind dată de lipsurile materiale. (...) Lipsa banilor face ca elevii să renunțe la școală, pentru că naveta este costisitoare pentru familie”, scrie ministru pe pagina sa de socializare.

„Pentru că ne dorim ca toți acești copii să vină la școală, și astfel, să își poată contura un viitor mai bun, vom interveni prin adoptarea unei ordonanțe de urgență care să facă posibil decontul integral al navetei elevilor”, a spus Mircea Dumitru, anunțând lansarea în dezbatere publică a proiectului care va schimba situația elevilor navetiști. Se dorește ca minunea să se întâmple din anul școlar 2016-1017. Astfel, conform noii viziuni, „elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul local, prin bugetul unității de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.

Cauze

Cauzele care au dus la modificarea prevederilor privind transportul elevilor navetiști sunt multiple: sărăcia, abandonul școlar, costul ridicat al abonamentelor perceput de transportatori. Astfel, Consiliul Județean, care va susține 50% din costul abonamentului, va trebui să-i convingă pe transportatori să dea un preț mai bun, aunci când participă la licitații.

Bugetul familiei nu ar mai fi afectat

 

Conform Ministerului Educației, în noiembrie 2015, 125.536 de elevi făceau naveta cu transportul rutier. Prețul întreg al abonamentelor era de 17.932.583 lei, din acestea se decontau, în baza art. 15 din O.G. nr 29/2013, suma de 6.951.230 lei, diferența de 10.981.353 lei fiind achitată din bugetul familiilor. Numărul actual al operatorilor de transport public cu care elevii efectuează naveta școlară este de peste 1.200, iar numărul de unități de învățământ spre care elevii efectuează naveta școlară este de peste 1.350. Totalul de kilometri parcurși zilnic de elevii navetiști este de 2.220.255. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în anul 2016, mai mult de jumătate (52,5%) dintre persoanele de 15- 19 ani aveau domiciliul în mediul rural. Liceele și școlile profesionale sunt situate în general în zona urbană, astfel că elevii sunt nevoiți să facă naveta pentru a ajunge la ore. În această categorie de vârstă sunt majoritatea beneficiarilor navetei, elevii de liceu, de regulă din zone rurale, care studiază la o unitate de învățământ liceal din afara localității de domiciliu.