Editura Evenimentul si Capital

Elevii ieșeni, la concurență cu giganții din Silicon Valley. Școala de genii de la Liceul „Grigore Moisil”

19-01/04-20181212-111005-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 3530 Vizualizari

În mijlocul adolescenţilor de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi m-am simţit, pentru câteva ore, într-o altă Românie. O Românie a curajului, inventivităţii şi pasiunii. Şi nu numai atât. Pentru că aici am descoperit profesori care îndrăznesc să se lepede de teorie şi să-şi ducă lecţiile în aria lor practică, în aşa fel încât sunt capabili să răspundă la cea mai grea întrebare din partea discipolilor. „La ce ne foloseşte?!”…

Liceul în care am poposit nu poartă întâmplător numele celui care l-a înfiinţat. Matematicianul Grigore Moisil a fost un vizionar. Datorită lui se pune piatra de temelie, în 1971, pentru şase licee de Informatică în România, pe lângă cel din Iaşi mai fiind şi acelea din Bucureşti, Braşov, Cluj, Timişoara şi Târgu Jiu. Cu scopul de a forma viitoarele elite într-un domeniu despre care academicianul, stins în 1973, era convins că va străluci în lumea întreagă. Inclusiv pe meleagurile noastre.

Dacă ar fi trăit azi, Grigore Moisil ar fi fost, cu siguranţă, mândru de puştanii de 16 sau 17 ani care îi confirmă teoria.

Vă invit aşadar să daţi la o parte toate prejudecăţile legate de noul val al tinerimii române. Nu sunt doar nişte copii cu ochii-n telefoane şi jocuri pe calculator. E mult mai vastă lumea lor, mă asigură însăşi directoarea de azi a instituţiei ieşene, Cristina Timofte.

La 17 ani conduce o firmă de IT

Încep cu Ştefan Petrea, de 17 ani, care e în clasa a XI-a. Ei bine, la vârsta asta gestionează o firmă de IT. Nu pe numele lui, că încă e minor, ci pe cel al mamei sale.

Ce faci tu în fapt? Concepe aplicaţii web. Depinde de comanda făcută de client. Dă-mi un exemplu, îl îndemn.

Remarc la tânărul din faţa mea, ca şi la ceilalţi colegi ai lui, cu care am stat ulterior de vorbă, că este atât de hotărât în ce spune. Apasă pe cuvinte şi, în acelaşi timp, are o linişte interioară, a firescului cu care deja este învăţat.

Primul său exemplu este o platformă online pentru un festival din Italia. A mai conceput şi un program de căutare a pensiunilor şi hotelurilor, cu tot cu posibilitatea de a-ţi rezerva locul de cazare. Altceva urmează. Un shop online. La interogarea ta, ţi se răspunde cu domeniul care te interesează. A mai pus în practică şi o aplicaţie pentru plata online a facturilor.

De când eşti implicat în acest proiect? Spune că de o jumătate de an. Nu mai e nevoie să-l întreb de ce, pentru că înţeleg din tot ce-mi expune, anume voinţa unui stil de viaţă. Are deja zece clienţi în portofoliu. Şi doi angajaţi. Unul e student în anul doi la Informatică, în Iaşi, altul e din alt oraş, dar cu preocupări în aceeaşi arie.

“Dacă depui multă muncă ai succes”, iată principiul lui. Când va face 18 ani se vor schimba lucrurile, îşi promite interlocutorul meu. Cum anume? Vrea să creeze de la zero propria firmă. De unde bani? “Pe fonduri europene”, vine dezlegarea enigmei.

De ce propria firmă? Ca să-şi demonstreze lui însuşi că poate să stea pe picioarele sale. Şi-a găsit clienţii pe reţelele de socializare. A căpătat experienţă. E convins că nu va avea probleme nici în viitor, sub acest aspect.

Informatica îi place încă din clasa a V-a. Iar lucrul în firmă l-a deprins cu ceea ce înseamnă să îţi dai cuvantul şi să respecţi termenele de predare a unei lucrări. Îşi împarte judicios timpul între şcoală şi munca de acasă. Include şi unele nopţi nedormite.

“E important să faci ce-ţi place”. Banii obţinuti îi dă mamei. Îi place ideea de a contribui la bunăstarea familiei sale. Vrea să rămână în România. E răspunsul tranşant la cea din urmă întrebare.

Cu maşina virtuală prin Iaşi

Radu Mihalache şi Sebastian Luca. Elevi în clasa a XI-a. Au creat un joc. Mi l-au şi arătat, pe calculator. Te urci în maşină şi te plimbi prin Iaşi. Descoperi clădiri şi tot felul de alte locuri, fiecare cu istoria lui. Este, aşa cum mi se precizează, un joc cu scop cultural. Totul a pornit în vacanţa de vară din 2018.

Cei doi şi-au petrecut timpul liber scanând zona centrală a oraşului lor. Cam 20% din urbe, apreciază. Apoi au introdus datele în sistemul creat de ei.

Imaginea pe calculator e tridimensională. Am impresia că mă plimb pe bulevarde, pe străduţe, în vehiculul pe care mi l-au pus la dispoziţie.

Vor să aibă şi ei propriul covor sub picioare, după majorat. Să-şi creeze o firmă în IT, şi diverse programe. Să-l dezvolte, în plus, şi pe cel deja construit.

Creatorii de aplicaţii

Fac cunoştinţă cu Dan Croitoriu. Descrie trei aplicaţii inovate de el şi de alţi colegi de-ai săi. Au contribuit şi elevi din clasele a IX-a şi a X-a. Dan e într-a XI-a. Primul proiect se referă la un control amănunţit al vieţii tale, legat de menţinerea echilibrului între cât mănânci şi câtă mişcare faci.

“By Healthy”, asa se numeşte programul pe care îl poţi instala în telefon. Dacă încalci regulile, pe care tu singur ţi le-ai impus, între mâncare şi mişcare, atunci sună alarma.

Altă aplicaţie este dedicată celor care vor să se lase de fumat. Intitulată “Less Smoke”. Mai întâi, răspunzi la nişte întrebări legate de scopul tău. Dacă vrei să răreşti ţigările ori să abandonezi “sportul” ăsta. Tu îţi stabileşti un anumit număr de ţigarete pe zi. Pe telefon fiind încarcat, programul lansează alerta, în cazul în care îţi incalci propria normă.

Ajungem şi la a treia realizare. Biblioteca virtuală. Aici găseşti conţinutul manualelor pe care le ai de parcurs într-un anume an şcolar. Citeşti lecţiile pe telefon.

“Aşa va fi ghiozdanul mai uşor”, conchide Dan. De unde se vede că el şi colegii lui au luat-o înaintea Ministerului Educaţiei. Oficialii de la Bucureşti vorbesc de mulţi ani despre manualele online.

Dan Croitoriu vrea să devină dezvoltator de aplicaţii. Asta este expresia lui. În ce loc din lumea asta? În Iaşi.

Jocul pe calculator creat în 48 de ore

Mihai Apolschi povesteşte despre un joc pe care l-a creat în 48 de ore, muncind zi şi noapte. A fost un concurs desfăşurat anul trecut, între 22 şi 26 noiembrie, organizat de Liga Studenţilor din Universitatea Politehnică din Timişoara.

Primise câteva teme, obligatorii, un urs panda, încălzirea globală şi un tort. Treaba lui era să creeze ceva amuzant, folosind aceste ingrediente. “Cakepocalipse” se numeşte jocul, premiat pentru originalitate.

Mihai vrea să îşi facă, la rândul său, propria firma. Cu jocuri create de el. Aici, in Iasi. Observ multe planuri legate de România.

Alături de Mihai este şi un alt Mihai. Constantin, de data asta. Cei doi sunt pe cale să creeze un serviciu de mesagerie online. Mai rapid. Şi gratuit. Ba chiar eliberat de reclame. Exclusiv în slujba comunităţii.

“E un proiect social, nu vrem profit”, sună obiectivul lor. “Mereu am militat pentru aplicaţii cu cost cât mai mic”, iată un principiu clar.

Au propriile lor calcule, dar nu intră în amănunte, deocamdată. “Noi ţintim spre ceva ce nu avem”. Sper ca în curând să aflăm cu toţii de succesul lor, şi chiar să beneficiem de o asemenea idee.

Şi-au clasat propriul liceu pe locul 20 în lume

Urmează o întâmplare din 2016, când 11 elevi află de concursul mondial “University Code Sprint”, destinat luminatelor creiere in ale programării, organizat de site-ul www.hackerrank.com, şi ca atare se înscriu. Participau 80 de instituţii educative de pe toate continentele.

O parte dintre elevii ieşeni, cei din acea competiţie, au absolvit între timp şcoala aceasta. Eu i-am cunoscut pe colegii lor mai mici, cum erau ei la ora aceea, acum în clasele finale. Matei Chiriţă, Adia Romanescu, Rareş Iordan şi Cătălin Puricoi.

Atunci, în 2016, cei 11 temerari îşi organizează, cum ştiu ei mai bine, echipa. Fiind în priză trei zile, în luna aprilie. În acest timp au primit, pe site-ul respectiv, o serie întreagă de probleme.

Aveau libertatea de a găsi cele mai neaşteptate modalităţi de rezolvare. Principiul de bază era să ajungă la rezultatul corect.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI