Elevi abandonaţi la marginea oraşului

Elevi abandonaţi la marginea oraşului

70 de liceeni-navetişti din Sperieţeni, Dâmboviţa, sunt lăsaţi de autobuz la intrarea în Târgovişte şi străbat oraşul pe jos pentru a ajunge la şcoală.

Pe 21 ianuarie, toată suflarea din satul Sperieţeni, Gura Şuţii (judeţul Dâmboviţa), a ieşit în centrul satului, revoltată de faptul că elevii-navetişti, 70 la număr, stăteau îngrămădiţi ca stridiile în autobuzul ce urma să-i ducă la şcoală.

Mai mult, amendată de poliţie din cauză că îi transporta pe copii până în mijlocul oraşului deşi licenţa de transport nu-i permitea asta, conducerea firmei i-a ordonat şoferului să-şi urmeze traseul normal: până la periferia Târgoviştei, de unde adolescenţii trebuiau să meargă mai departe pe jos, unii dintre ei kilometri buni.

La aproape două luni după scandal, elevii-navetişti din Sperieţeni aşteaptă mijlocul de transport în comun cu frică. Uneori vine, alteori nu. În plus, aproape că dau cu banul să aleagă cine pleacă din staţie, pentru că nu este întotdeauna loc pentru toţi, cu toate că au abonament.

Transport în comun fără orar fix

"Este bătaie de joc. Săptămâna trecută nici măcar nu au mai venit la ora la care trebuia să vină. Luni, a venit doar dimineaţă autobuzul, iar joi a venit doar după-amiază, ori copiii au ore şi dimineaţă, şi după-amiază. Altădată, a venit şi a luat doar navetiştii, iar ceilalţi oameni care voiau să ajungă în oraş au fost lăsaţi acolo", spune Luminiţa Toma, mama unui elev de clasa a XI-a şi a unui student, ambii navetişti.

Potrivit părinţilor, amenzile au determinat conducerea firmei de transport să nu mai supraaglomereze autobuzele, dar în acest mod nu mai face faţă numărului mare de abonaţi.

"Într-o dimineaţă i-a dus până în alt sat şi acolo a vrut să-i mute în alt autocar, şi copiii au refuzat. Dimineaţa stau şi îngheaţă de frig până vine autobuzul. Iar copiii care învaţă după-amiaza ar trebui să fie luaţi de autobuz din Târgovişte la ora 19.15, dar trebuie să stea în staţie până la ora 20.00, fiindcă şoferul firmei de transport aşteaptă un alt autobuz care vine de la Bucureşti cu navetişti. Ar putea copiii să plece cu altceva, dar ar trebui să plătească în plus şi ei au abonament", mai spune femeia.

Prea săraci pentru alternativă

De altfel, cu toate că banii pentru abonamente le sunt decontaţi ulterior, plata a 170 de lei lunar este un efort destul de mare pentru majoritatea părinţilor din Sperieţeni. "Unii nici nu pot da toţi banii odată, se roagă de cei de la firmă să plătească pe jumătate de lună. Şi vor să ne scumpească cu 20 de lei abonamentul. În plus, nu ţin cont când e vacanţă şi încasează banii pentru abonament întreg", adaugă Luminiţa Toma.

Nici faptul că elevii întârzie mai mereu la ore nu pare să înduioşeze pe nimeni. Profesorii şcolilor unde învaţă copiii pot doar să-i păsuiască, cu avizul Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa, ai cărui reprezentanţi cunosc prea bine situaţia elevilor care ajung şi nu prea la timp la şcoală. De altfel, toţi profesorii care au elevi-navetişti ştiu că trebuie să fie îngăduitori.

"În şcoli există o practică de îngăduinţă faţă de navetişti. Nu am auzit ca vreunul dintre colegii mei să le pună absenţe. Dacă întârzie un sfert de oră, cu siguranţă n-o să aibă niciun copil probleme", a declarat inspectorul adjunct Iulian Brezeanu.

NEPUTINCIOŞI

Singura soluţie: mutarea autogării

Cu excepţia îngăduinţei profesorilor, alte soluţii nu prea se găsesc, cel puţin nu în curând. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar spun că nu intră în atribuţiile lor vreo rezolvare. Atâta vreme cât nu e vorba despre transport şcolar, nu pot face altceva decât să constate care sunt problemele cu transportul elevilor.

"Din câte ştim, firma respectivă nu putea intra în Târgovişte pentru că nu-i permitea licenţa, deoarece se intersecta cu mijloacele de transport public din oraş. Când îi lăsa la şcoli pe copii, şoferul autobuzului o făcea împotriva legii. După ce au primit câteva amenzi, au început să respecte legea şi să lase copiii la intrarea în oraş. Am mai auzit şi că se întâmpla să-i aducă în aglomeraţie pe copii şi, înainte de a intra în autogară, îi mutau în mai multe autobuze. Aşa făceau ei economie", mai spune inspectorul şcolar Iulian Brezeanu.

Un oraş de navetişti

Potrivit acestuia, aproape 70% dintre elevii care învaţă în Târgovişte sunt navetişti. "Nu ştiu dacă merg foarte mulţi kilometri pe jos. Din câte ştiu, mulţi îşi aleg liceul nu neapărat după calitate, ci în funcţie de apropierea de autogara unde îi lasă autobuzul", specifică acesta.

Primarul Comunei Gura Şuţii, Dinu Constantin, încearcă să găsească o soluţie la problema copiilor, însă, deocamdată, fără prea mare succes. "Ne-am gândit la varianta de a face o cursă specială pentru aceşti copii, dar nu putem deocamdată. Din câte ştiu, Primăria Târgovişte a mai prelungit licenţa acestei firme încă doi ani. Am mers în audienţă la firmă şi am încercat să găsim o soluţie. Ne-au promis că vor încerca să mute autogara lor, care acum e la ieşirea din oraş, ca să fie mai aproape de centru. Copiii merg şi patru kilometri pe jos", susţine edilul.

Iar probleme cu transportul se pare că au şi alte localităţi din judeţ, precum Raciu, Glodeni sau Comişani.

Ne puteți urmări și pe Google News