Eleonora Mitrofanova, ambasadoarea Rusiei în centrul crizei diplomatice dintre Sofia şi Moscova
- Dragoș Lefterescu
- 4 iulie 2022, 14:35
În ciuda discursului său virulent contra guvernului, Eleonora Mitrofanova nu face parte dintre cei 70 de diplomaţi a căror expulzare o cere Bulgaria pentru "activităţi antibulgare". Poate pentru că vorbele ei despre prietenia ruso-bulgară seduc o parte a populaţiei.
Presa pro-europeană de la Sofia a supranumit-o "Eleonora non grata", şi totuşi sunt rare în Bulgaria zilele în care ambasadoarea rusă în această ţară, Eleonora Mitrofanova, să nu fie pe prima pagină a ziarelor, scrie Alexandre Lévy în Le Temps.
De la începutul războiului din Ucraina, această diplomată experimentată care, la 69 de ani, s-ar fi putut bucura de pensie de multă vreme, a devenit faţa şi mai ales vocea Rusiei cuceritoare şi belicoase faţă de Occident. Ea i-a numit pe rând pe bulgari "lingători de funduri euroatlantice" şi pe prim-ministrul lor, Kiril Petkov, "mic funcţionar nedemn să critice Rusia" pentru "operaţiunea ei specială" în Ucraina.
În preajma zilei de 3 martie, ziua în care Bulgaria îşi sărbătoreşte independenţa faţă de Imperiul Otoman, ea nu a ezitat să compare acest război cu cel pe care l-a dus în 1877-1878 armata Ţarului împotriva trupelor turceşti şi care a permis tocmai eliberarea teritoriilor bulgăreşti.
Un ultimatum
Toate apelurile la demiterea ei au rămas literă moartă, în vreme ce Sofia a cerut plecarea a 70 de angajaţi ai ambasadei acuzaţi că fac activităţi "anti-bulgare". Eleonora Mitrofanova rămâne şi nu a ezitat să formuleze un ultimatum în toată regula, ameninţând să rupă unilateral relaţiile diplomatice dintre cele două ţări dacă guverunl nu revine asupra deciziei sale.
Dar fie că le place sau nu proeuropenilor din ţară, acest discurs războinic al Eleonorei Mitrofanova prinde la o bună parte a populaţiei bulgare.
Şi rusofilia tradiţională a bulgarilor, slavi şi ortodocşi ca "fratele cel mare" sovietic apoi rus, nu este suficientă pentru a explica acest fenomen.
Fani extatici
Ambasadoarea Rusiei are zeci de mii de fani pe Net, care, într-o stare cvasi-extatică, comentează toate declaraţiile ei.
"Mulţumesc că apăraţi legăturile karmice care unesc cele două popoare ale noastre", îi scrie un admirator. "Kiril Petkov este persona non grata în Bulgaria, nu prietenii noştri ruşi", subliniază un altul. În vreme ce un al treilea doreşte o intervenţie militară rusă în Bulgaria pentru a o elibera, la fel ca pe Ucraina, de jugul american".
În spatele acestor opinii în Bulgaria se află persoane reale şi nu troli plătiţi pentru a difuza cuvântul bun al Kremlinului. Cel puţin trei partide politice susţin deschis Rusia, aminteşte politologul Daniel Smilov, dintre care unul, PS bulgar, a făcut parte din coaliţia de la putere. "Ei spun toţi că apără interesul naţional bugar, dar dacă zgâriem puţin găsim interesele ruseşti", continuă el. Astfel, potrivit sondajelor, circa două treimi din bulgari aveau o opinie bună despre Vladimir Putin înaintea războiului. Această cifră a scăzut de la invazia rusă din Ucraina şi sosirea primilor refugiaţi, dar susţinerea pentru Rusia rămâne foarte puternică şi se manifestă în toate categoriile populaţiei. Circa 49% dintre bulgari spun în continuare că au "o opinie pozitivă" despre Rusia, potrivit ultimului Eurobarometru. "Eu ştiu ce simte poporul bulgar cu adevărat faţă de Rusia, cunosc rădăcinile adânci care ne leagă şi care, oricare ar fi eforturile depuse, sunt imposibil de distrus", mai spune Eleonora Mitrofanova.
Să vorbească la fel ca Putin
Mai prozaic, una din explicaţiile cel mai des date acestei rusofilii care frizează adesea putinofilia este că bulgarii, dintre care cei mai în vârstă vorbesc în continuare limba lui Puşkin, sunt deosebit de permeabili la propaganda rusă. Mulţi se uită la canalele de televiziune controlate de stat precum Pervîi Kanal sau Rossia 24.
Astfel, la Plovdiv, al doilea oraş bulgar, apropiaţii Kameliei (preumele a fost schimbat la cererea anturajului ei), profesoară de muzică pensionară, au remarcat cu groază că ea a început de pe o zi pe alta "să vobească la fel ca Putin". Ea "îi acuză pe americani pentru tot", îl consideră pe Vladimir Putin un "adevărat şef de stat" şi numeşte guvernul de la Kiev "mici toxocomani", povesteşte nepotul ei.
Explicaţia? Mare amatoare de concerte şi de talk-show-uri de pe Pervîi Kanal, ea a început să se uite la emisiunile politice ale postului... (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)