Evenimentul Zilei > Justitie > Elena Udrea și Alina Bica, filate de serviciul secret din Costa Rica
Elena Udrea și Alina Bica, filate de serviciul secret din Costa Rica

Elena Udrea și Alina Bica, filate de serviciul secret din Costa Rica

La nici două săptămâni după ce a devenit mămică, fostul ministru al Dezvoltării Regionale a ajuns, din nou, după gratii, alături de fost șefă Anti-Mafia. Autoritățile din Costa Rica au pus în executare mandatele internaționale de urmărire prin Interpol, emise de cele din România. Fostul politician are parte de condiții de detenție extrem de grele, în închisoarea Buen Pastor. Avocatul Veronel Rădulescu susține că sunt șanse mici ca ea să fi e extrădată.

Elena Udrea și Alina Bica, cele mai cunoscute femei date în urmărire internațională de autoritățile române, au ajuns, din nou, în închisoare. Miercuri, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și fosta șefă a DIICOT au ajuns într-o închisoare din Costa Rica. Elena Udrea a mai fost arestată în februarie 2015, iar Alina Bica, în noiembrie 2014, în România. Surse din Poliția Română au precizat că cele două erau investigate, supravegheate şi monitorizate de autorităţile din Costa Rica. Ambele aveau notițe roşii de urmarire internațională prin Interpol, ca și infractorii extrem de periculoși, precum traficanții de droguri sau teroriștii, urmare a condamnărilor primite în România în dosare de corupţie.

 

Urmărite de agenții secreți

Operațiunea Biroului Interpol din Costa Rica a fost organizată cu sprijinul serviciului lor secret, Direcția de Intelligence și Securitate (DIS). La ora 10.00, ora locală ( 19.00, ora României), Elena Udrea era pe o terasă din apropierea locuinței sale din San Jose, împreună cu fetița sa, Eva Maria, în vârstă de 10 zile, prietenul ei, Adrian Alexandrov și mama ei. La masă, ea a fost abordată de doi ofițeri care s-au recomandat ca fiind de la Interpol.

După ce i-au confirmat identitatea, Udrea a fost invitată să-i urmeze. Peste puțin timp, a ajuns în centrul de detenție pentru femei El Buen Pastor. Alina Bica a fost prinsă abia după patru ore, deoarece ofițerii Interpol nu aveau voie să intre în casa în care locuia și au așteptat să iasă din locuință. La ora locală 14.00, după ce s-a urcat în mașină, fosta șefă DIICOT a fost oprită în trafic și dusă în același centru de detenție. Udrea și Bica sunt în aceeași celulă, alături de încă o femeie, vorbitoare de limba română.

 

Așteaptă decizia Tribunalului

Oficiali din rândul autorităților române au precizat că Elena Udrea și Alina Bica sunt la dispoziția Tribunalului Penal din San José. Ele vor fi audiate de instanță, care urmează să dispună ce măsuri va lua împotriva lor. Dacă invocă cererile de azil, instanța ar putea să amâne extradarea. Tribunalul poate, însă, să aprobe arestarea, până când autoritatea pentru migraţie va decide dacă le acordă sau nu statut de azilant. Dacă cererile de azil vor fi respinse, deciziile pot fi atacate în instanţă. Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a declarat că șansele ca aceasta să fie extrădată în România sunt zero. „Este posibil să se dispună o măsură de reținere provizorie. Va fi discutată și cererea de azil. Șansele de extrădare sunt zero. Am foarte multe argumente. Drepturile se referă la drepurile de protecție a copilului, iar această lege interzice separarea mamei de copil”, a declarat Rădulescu la Antena 3.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în timp ce Alina Bica a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru favorizarea infractorului.

 

Ion Cristoiu: „Luată de pe stradă ca un terorist”

Jurnalistul Ion Cristoiu a criticat, la Antena 3, operațiunea în urma căreia a fost ridicată Elena Udrea. „Eu cred că ăia din Costa Rica, de la Securitate, ne cred proști. O investigau, o monitorizau și, după toată operațiunea asta, le-au oprit. Este o operațiune spectaculoasă, parcă copiată din operațiunile Binomului de la noi. De ce le-au oprit pe stradă? Se întâmplă așa ceva la un terorist. SRI are legături cu toate Serviciile. Cred că e o operațiune pusă la cale de la noi. Toată această desfășurare de forțe arată că s-a vrut ca spațiul mediatic să fie dominat de asta”, a spus Ion Cristoiu. Mai mult, Ion Cristoiu a spus că nu crede faptul că Elena Udrea va fi adusă înapoi în România.

 

Condiții dramatice de detenție

În inchisoarea de femei „El Buen Pastor” din orașul San Jose condițiile de detenție sunt dramatice. Reprezentanți ai închisorii au declarat că locul de detenție este suprapopulat. Apa se bea direct de la o chiuvetă veche, ruginită iar mâncarea este de o calitate foarte proastă și condițiile în care este servită sunt insalubre. Deși presa din Costa Rica specifică faptul că acolo sunt încarcerate femei cu delicte ușoare, angajații închisorii susțin că pușcăria în care sunt reținute Alina Bica și Elena Udrea „găzduiește” laolaltă femei care au săvârșit crime, furturi, trafic de droguri și prostituție.

S-a muls pentru a hrăni fetița

În momentul încarcerării Elena Udrea era foarte agitată din pricina faptului că nu știa ce s-a întâmplat cu bebelușa ei după ce a fost reținută de poliție. Cornel Tăbăcaru, un om de afaceri rezident de mai mulți ani în Costa Rica, a declarat, la TVR, că, potrivit informațiilor sale, Elena Udrea s-a muls, la propriu, și a înmânat unui polițist de la Interpol un recipient cu laptele mamar care urma să ajungă la copilul aflat în grija mamei sale și a iubitului ei. Tăbăcaru a mai adăugat că Elena Udrea și Alina Bica se află în cea mai bună aripă a închisorii de femei din San Jose.