Elena Udrea are șanse mari să fie eliberată. Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au amânat verdictul
- Mihai Soica
- 23 mai 2022, 21:18
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au amânat luarea unei decizii în dosarul în care Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare. Fostul ministru spera ca, la termenul de azi, pedeapsa aplicată să fie suspendată, măsură ce ar fi dus automat la eliberarea din închisoarea bulgărească unde așteaptă decizia privind extrădarea în România.
Magistrații au decis că ordinul european de anchetă trebuie refăcut, în sensul în care acest document trebuie expediat la adresa din Bulgaria, unde se află închisoarea în care este deținută Elena Udrea. Pentru acest lucru, judecata a fost amânată pentru un al termen.
Avocații fostului ministru au folosit o cale extraordinară de atac, care s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dacă cererea ar fi aprobată, pedeapsa aplicată Elenei Udrea este anulată, iar procesul se reia de la faza apelului. Acesta este planul pe care fostul ministru al Dezvoltării mizează pentru a fi eliberată mult mai repede din închisoare.
La termenul următor de judecată, magistrații de la ICCJ se vor pronunța cu privire la această cale extraordinară de atac, care este perfect admisibilă.
Elena Udrea nu vreau audiere prin videoconferință
Prin avocați, Elena Udrea a transmis că nu este de acord să fie audiată prin sistem de videoconferință, ci doar personal.
Avocatul Veronel Rădulescu, care o reprezintă pe Elena Udrea în toate procesele în care aceasta este judecată, a declarat că audierea prin videconferință nu se poate realiza deoarece la Blagoevgrad, unde Elena Udrea este încarcerată, nu există acest sistem.
Drept urmare, pentru a putea fi audiată prin acest sistem, Udrea trebuie transferată la altă închisoare din Bulgaria, dar fostul demnitar român nu este de acord cu acest lucru, informează infoactual.ro.
Tudorel Toader o apără pe Elena Udrea
Un alt doilea avocat, celebru, care o apără pe Elena Udrea, este fostul judecător de la Curtea Constituțională a României, dar și fost ministru al Justiției, Tudor Toader.
La acest termen de judecată, Rudel Obreja a fost adus din închisoarea unde ispășește pedeapsa aplicată de judecători, în același dosar, în care Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare.
„Eu nu sunt avocat în acel dosar, dar pot spune că este o cale extraordinară de atac. Noi avem în sistemul judiciar trei căi extraordinare de atac. Avem revizuire, contestația în anulare și recurs în casație pe motive diferite. Consecința? Se desființează hotărârea de la fond, cea de șase ani și se rejudecă în apel”, a spus Tudorel Toader, apărător al Elenei Udrea.
Mesajul transmis de Elena Udrea
Din închisoarea din Bulgaria, unde este încarcerată, în așteptarea unui verdict privind extrădarea În România, Elena Udrea a transmis un mesaj care a fost postat pe facebook.
„Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal, ca urmare a unei halucinante decizii a ICCJ, prin care mi s-a respins contestaţia în anulare doar MIE dintre toate dosarele similare (Şova, Pop, Niţă, Vâlcov, Bica) şi mi s-a refuzat doar mie dreptul de a fi rejudecată legal în dosarul Gala Bute.
Din motive inexplicabile juridic, patru din cinci judecători au decis în cazul meu să încalce decizia CCR, care stă la baza tuturor acestor contestaţii, şi să se contrazică cu ceea ce ei înşişi au spus în celelalte cazuri, care toate sunt acum în rejudecare, iar cei implicaţi sunt toţi, evident, in libertate”, a scris Udrea.