Elena Udrea a avut câștig de cauză la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii i-au admis recursul

Elena Udrea a avut câștig de cauză la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii i-au admis recursulSursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Un complet de recurs de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să admită un recurs cu privire la sesizarea Curții Constituționale a României, cu privire la menținerea sechestrelor asiguratorii.

La termenul din data de 8 martie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să admită apelul formulat de fostul ministru al Turismului și al Dezvoltării, Elena Udrea.

”Admite recursul formulat de recurenta Udrea Elena Gabriela împotriva încheierii din data de 16 februarie 2023, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.5230/2/2017/a5 şi în consecinţă: Dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 107, art. 112, art. 291 alin. 2 Cod penal (Legea nr. 286/2009), respectiv art. 111, art. 118, art. 257 rap. la art. 256 alin. 2 Cod penal din 1968 şi art. 32-33 din Legea nr. 656/2002, respectiv art. 50-51 din Legea nr. 129/2019”, se arată în decizia instanței supreme.

Ce a contestat Elena Udrea

Fostul ministru a contestat faptul că sechestrul asigurator impus de un procuror trebuie să fie ridicat automat, dacă o instanță de judecată a dispus încetarea procesului penal, fie pe bază de achitare, fie pe bază intervenire a prescripție.

În acest sens, fostul ministru a sesizat Curtea Constituțională a României, pentru a se stabili dacă textele de lege sunt constituționale sau nu.

Starea de fapt pornește de la decizia Curții de Apel București, din data de 2 martie 2023, unde judecătorul a dispus încetarea procesului penal pornit pe numele Elenei Udrea, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție generală.

Cu toate astea, judecătorul de la Curtea de Apel București a dispus menținerea sechestrului asigurator pe anumite sume de bani.

”Confiscă de la Udrea Elena Gabriela sumele de 691.029,63 lei şi 918.864 lei ce au făcut obiectul luării de mită. În baza art. 33 din Legea nr.656/2002 republicată confiscă de la  Udrea Elena Gabriela suma de 305.118 lei. Menţine măsura asigurătorie instituită asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea Udrea Elena Gabriela”, se arată în decizie.

Ce spune fostul ministru

În cadrul unei emisiuni de la România TV, Elena Udrea s-a referit la această situație.

„Consider că este absurd să dispui confiscarea unor sume de bani pentru fapte cu privire la care nu s-a constatat în mod definitiv că s-au petrecut”, a spus Elena Udrea.

În prezent există o practică a instanțelor de judecată pentru a menține sechestrele asiguratorii până la soluționarea pe cale civilă a dosarelor penale unde s-a dispus achitarea sau încetare a procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor, scriu cei de la mediaflux.ro.