Elena Lasconi a renunțat. Vlad Voiculescu ar fi tras sforile
- Emma Cristescu
- 29 august 2024, 12:19
Elena Lasconi, nevoită să renunțe. Filialele județene ale USR vor decide modalitatea în care vor fi stabiliți candidații pentru Parlament. Elena Lasconi își dorește prin votul tuturor membrilor de partid, dar Vlad Voiculescu și Ionuț Moșteanu vor prin conducerea filialelor.
Elena Lasconi, nevoită să renunțe
Grupările Voiculescu și Moșteanu, care dețin controlul în Biroul Național, au reușit să o convingă pe Lasconi să nu pună pe ordinea de zi a Comitetului Politic, forul de decizie superior, introducerea votului universal.
Potrivit Statutului USR, „Comitetul Politic se constituie din membrii Biroului Naţional, parlamentarii şi europarlamentarii USR, presedintele USR Tineret și trei alți reprezentanți ai conducerii naționale, desemnați în conformitate cu prevederile regulamentului USR Tineret, preşedinţii filialelor judeţene, preşedinţii filialelor locale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti, preşedintele filialei județene Diaspora, președinții filialelor locale din Diaspora, primarii USR, liderii de Grup ai consilierilor locali USR.”
Probleme mari pentru Elena Lasconi
Problema este că majoritatea filialelor USR sunt controlate de grupările adverse. Elena Lasconi nu va reuși să-și impună foarte mulți apropiați în viitorul Parlament și nu va mai avea parte de mult respect în partid. În plus, Lasconi nu are garanția că parlamentarii impuși de grupările adverse o vor susține la alegerile prezidențiale, în campania electorală.
Ce s-a decis
„Comitetul Politic se reconvoacă pentru începutul lui septembrie. Pe ordinea de zi vor fi programul politic și eventuale alianțe (sursele noastre spun că se va discuta despre o alianță cu PMP și REPER- n.red.).S-a discutat și modificarea regulamentului de alegeri cu următoarea propunere care va ajunge la Comitetul Politic:
Biroul Filialei Județene, respectiv Biroul Filialei Municipiului București, poate decide ca toți membrii să fie delegați în Conferința Județeană, respectiv Conferința Municipiului București, iar votul fiecărui membru să fie ponderat cu numărul de voturi al Filialei Locale, respectiv al Filialei de Sector, de care aparține, menținând principiul statutar de proporționalitate cu performanța electorală a filialei. Această opțiune poate fi exercitată acolo unde nu au fost încă inițiate sau finalizate Conferințele Județene, respectiv Conferința Municipiului București, pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare. La începutul lui 2025 va începe un proces de modificare a statutului.”, potrivit Independentnews.