Conferința Națională a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a avut loc la începutul lunii aprilie. În timpul ședinței a fost aleasă noua președintă a contabililor din România.
Conferința Națională a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a avut loc pe 4 aprilie, moment în care a fost aleasă și președinta instituției. Este vorba de Elena-Ecaterina Chivu, expert contabil, fost președinte al CECCAR Filiala Galați și membru în Consiliul superior al CECCAR. În timpul conferinței au fost votați și președintele Comisiei superioare de disciplină a CECCAR și noi membri care completează Comisia. În plus, a fost validată și înființarea a două noi structuri la nivelul CECCAR. Este vorba de Comitetul consultativ și Comitetul de audit.
„Să rămânem o profesie unită și puternică. Să rămânem întregi la suflet. Sunt un om de echipă care și atunci când nu mai poate, mai poate puțin. Vom lucra împreună pentru a promova în continuare buna imagine a profesiei noastre și a organismului profesional care o reprezintă.”, a declarat Ecaterina Chivu. În timpul conferinței a fost analizat și raportul de activitate al instituției din anul 2022. În plus, au fost aprobate și direcțiile de acțiune ale CECCAR pentru anul 2023.
Ce spune Ecaterina Chivu despre noua sa funcție
Funcția ocupată de Ecaterina Chivu, noua președintă a Biroului Permanent al Consiliului superior CECCAR, este cea mai înaltă din instituție. Ea va avea un mandat de patru ani, care a intrat în vigoare de pe 5 aprilie. Chivu va avea și cinci vicepreședintți, membri ai Biroului Permanent. Este vorba de: Mariana Mihaela Aldea, Nicolae Băjan, Elena Cristina Dorneanu, Teofilia Sardeni și Robert-Aurelian Șova.
„Este un mare angajament pentru mine, nu mai e la fel de «simplu» ca la filială. Mi-am propus să-i reprezint cu succes și responsabilitate pe colegii mei din CECCAR. Mizez pe faptul că am o echipă puternică lângă mine și că vom face lucruri frumoase împreună pentru profesie și pentru membrii CECCAR, pentru că noi asta suntem, o mare familie. Le mulțumesc colegilor care au avut atâta încredere în mine și mi-au propus acest mandat. Mulțumesc și echipei de la Galați, lui Laurențiu Onose și lui Cătălin Severin, care au fost toți alături de mine și m-au încurajat”, a declarat Elena Ecaterina Chivu.
Ce măsuri vor fi luate pentru digitalizarea activității CECCAR
CECCAR a stabilit ca parafa profesională și viza de exercitare a profesiei să fie eliberate și în format elecronic. Reprezentanții instituției au explicat că viza va funcționat în paralel cu viza acordată pe carnet. Începând cu anul 2024 doar viza electronică va fi valabilă. Pe lista altor măsuri pentru digitalizarea activității se află și dezvoltarea unui spațiu virtual al membrilor. Acest lucru se va întâmpla cu ajutorul variantei noi a platformei de depunere a rapoartelor de activitate, care a fost implementată din luna ianuarie.
Reprezentanții CECCAR au explicat că prin intermediul acestui spațiul virtual vor putea fi verificate, în timp real, toate datele privind statusul unui membru în corpul profesional. De asemenea, vor purea fi cerute și anumite documente. Este important de precizat că CECCAR a anunțat încă din toamna anului trecut că est posibil ca aria de competență a experilor contabili să fie dezvoltată cu componenta de investigații. Organismul Profesional din SUA a ajutat CECCAR să poată lansa, în curând, standardul profesional și programul de specializare în contabilitatea criminalistică, potrivit ceccarbusinessmagazine.ro.