Colaborare AEP - CECCAR pentru instruirea personalului cu atribuții în finanțarea partidelor

Colaborare AEP - CECCAR pentru instruirea personalului cu atribuții în finanțarea partidelorsursa foto: Facebook

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați va colabora cu Autoritatea Electorală Permanentă pentru formarea a mandatarilor financiari și a directorilor financiari ai partidelor politice. În acest sens a fost încheiat un protocol ce stabilește cadrul general de colaborare.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) au încheiat un protocol de colaborare în vederea realizării unor programe de pregătire comune. Acestea au drept scop formarea și dezvoltarea profesională în domeniul financiar-contabil a personalului AEP, dar și a mandatarilor financiari și a directorilor financiari ai partidelor politice.

Conform sursei citate, la semnarea procotolului a fost prezent și directorul general al Departamentului de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale din cadrul AEP. Este vorba despre Constantin Rada.

„Documentul a fost semnat la sediul AEP de președintele Consiliului superior al CECCAR, Robert - Aurelian Șova, și de președintele Autorității, domnul Constantin-Florin Mitulețu-Buică. La semnare a fost prezent și directorul general al Departamentului de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale din cadrul AEP, domnul Constantin Rada”, se arată într-o postare pe Facebook pe contul CECCAR.

Protocolul vizează instruirea personalului cu atribuții în finanțarea partidelor

Protocolul încheiat între CECCAR și AEP stabilește cadrul general de colaborare între cele două instituții în vederea realizării unor programe de formare și dezvoltare profesională în domeniul financiar-contabilitate. Programele de pregătire vor fi destinate personalului din cadrul AEP cu atribuții privind controlul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale.

Totodată, o altă componentă a protocolului vizează instruirea și pregătirea profesională a mandatarilor financiari și a directorilor financiari din cadrul partidelor politice. Este vorba de cei care au calitatea de expert contabil sau contabil autorizat, după cum relatează Ceccar Bussines Magazine.

Ce subvenție au primit partidele în primele șase luni

În acest context, trebuie spus că în prima jumătate a anului, partidele politice au primit, de la stat, sub formă de subvenție, suma totală de 124.890.327,26 lei. Peste 60% din această sumă a fost cheltuită, conform AEP până la jumătatea anului. Conform sursei citate, PSD și PNL au cheltuit cei mai mulți bani, din sumele primite ca subvenție pentru propagandă și promovare prin presă.

Începând cu anul 2008, partidele politice primesc subvenții de la bugetul de stat, în funcţie de numărul de voturi obținute la alegerile parlamentare și de cele primite la alegerile locale. Banii sunt alocați prin intermediul Autorităţii Electorale Permanente. Subvenția este stabilită, pentru fiecare partid, în proporție de 75% raportat la numărul de voturi primite la alegerile parlamentare.

Ne puteți urmări și pe Google News