Judecătorii au dispus încetarea procesului penal față de inculpatul Emilian Schwartzenberg sub aspectul complicităţii la infracţiunea de dare de mită, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale, se arată în decizia publicată de magistrați. Aceasta nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În iunie 2019, procurorul de ședință anunţa în sala de judecată că faptele de care era acuzat omul de afaceri s-au prescris și solicita anularea mandatului de arestare în lipsă emis de autorități.

Elan Schwartzenberg a fost trimis în judecată în 2017 pentru complicitate la dare de mită, într-un dosar disjuns din dosarul privind construirea de locuinţe în campusul social „Henri Coandă” din Constanţa. În acest dosar, fostul primar Radu Mazăre, fratele său, Alexandru Mazăre, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost achitaţi de Instanţa supremă.

În rechizitoriul înaintat magistraților, se arăta că în cursul anului 2011, Elan Schwartzenberg l-ar fi ajutat pe Avraham Morgenstern, administrator unic al societăţii Shapir Structures SRL, să-i plătească 175.000 de euro lui Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, pentru ca acesta să-l ajute să câştige o licitaţie având ca obiect contractul de construire a campusului,în valoare de circa 10 milioane de euro.

Potrivit anchetatorilor, Schwartzenberg a permis ca banii să fie transferați prin intermediul unei firme offshore, Melici Management Inc., al cărei beneficiar real era şi a facilitat relaţia dintre Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern.

Elan Schwartzenberg a plecat din România în 2016, fiind dat în urmărire internaţională.