DECIZIE-ŞOC. Şeful pompierilor, schimbat după ANCHETA INCENDIULUI DE LA CONFORT CITY
- Petrisor Cana
- 12 octombrie 2012, 13:49
Colonelul Marcel Sorin Lucaciu a fost eliberat din funcţia de inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), la propunerea ministrului de Interne, exact în ziua în care o comisie de anchetă a stabilit cauzele care au condus la incendiul care a cuprins clădirea Confort City, din Popeşti Leordeni. Blocul aparţine afacerisitului Ionuţ Negoiţă, fratele primarului şi liderului PSD Robert Negoiţă.
Premierul Victor Ponta a semnat propunerea înaintată de ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, de înlocuire din funcţie a şefului IGSU, colonelul Marcel Sorin Lucaciu. Începând de ieri, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României, noul şef al IGSU este general de brigadă cu o stea Ioan Baş, împuternicit pe această funcţie. MAI motivează că "decizia are ca scop îmbunătăţirea managementului la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă". Chiar în aceeaşi zi, IGSU a comunicat că incendiul de la Popeşti-Leordeni din 2 octombrie, din complextul rezidential Confort City, a fost cauzat de un scurt-circuit dar "condiţiile care au favorizat dezvoltarea şi propagarea incendiului au fost prezenţa materialelor combustibile în structura mansardei şi a acoperişului, lipsa compartimentării cu elemente rezistente la foc în acest spaţiu, precum şi prezenţa vântului". Rezultatele anchetei comisiei din cadrul IGSU de cercetare şi stabilire a cauzelor probabile de producere a incendiului au fost comunicate organelor de cercetare, în vederea continuării investigaţiilor. Din cauza focului care a cuprins imobilul care aparţine lui Ionuţ Negoiţă, fratele primarului Sectorului 3 şi lider PSD, Robert Negoiţă au fost afectaţi 640 de oameni. Colonelul Marcel Sorin Lucaciu a fost numit Inspector general al IGSU din februarie 2011. A fost şeful ISU Arad până în 2008 iar apoi ataşat cu Afacerile Interne în cadrul Misiunii Diplomatice româneşti de la NATO, în cadrul Înaltului Comitet de Planificare a Urgenţelor Civile. La rândul lui, Ioan Baş a absolvit ca şef de promoţie Şcoala de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne, arma pompieri, iar apoi a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca. În perioada 2009 - 2012, a ocupat funcţia de inspector şef al ISU Crişana, anterior fiind prim-adjunct al inspectorului şef, şef de stat major şi adjunct al Comandamentului Brigăzii de Pompieri Crişana în cadrul aceluiaşi Inspectorat. Din anul 2011, este doctor în management al Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj Napoca, cu teza "Managementul şi logistica situaţiilor şi serviciilor de urgenţă din România".
S-a împotrivit decretării stării de urgenţă Colonelul Lucaciu a criticat, la începutul anului, lipsa de implicare a autorităţilor locale în acţiunea de deszăpezire şi nu a fost de acord cu decretarea stării de urgenţă. Iarna trecută, atunci când zeci de localităţi au fost înghiţite de nămeţi, preşedinţii de judeţe din Vrancea, Buzău sau Teleorman cereau preşedintelui Traian Băsescu decretarea stării de urgenţă. Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Mihai Lucaciu, spunea, atunci, într-un interviu acordat EVZ, că starea de urgenţă s-a mai declarat în România doar la cutremurul din 1977 şi, în iarnă, nu se impunea acest lucru. În plus, el a dezvăluit pasivitatea multora dintre primari şi lipsa de comunicare a autorităţilor locale care, deşi fuseseră avertizaţi, nu s-au pregătit din timp şi nu au luat măsuri pentru a interveni. Colonelul Marcel-Sorin Lucaciu a dezvăluit pentru EVZ că unii primari din localităţile afectate de nămeţi nici măcar nu ştiau ce înseamnă "Cod portocaliu". "Am avut discuţii de genul: "Ce, mă, eu trebuie să ştiu ce înseamnă codul ăla?". Ca să nu mai avem această discuţie, am decriptat codul şi le-am spus ce înseamnă. Se poate verifica în orice judeţ că au primit. Inclusiv în comunele afectate de zăpadă", spunea, atunci, fostul şef al IGSU.