Şefii DLAF şi ANI văd abia acum "CUMĂTRIILE" din absorbţia fondurilor UE. "Conflictul de interese a atins proporţii epice. Pentru unele persoane vin vremuri grele"
- Gabriel Gachi
- 20 octombrie 2012, 10:55
Tata evaluează dosarul depus de fiul său, apoi îşi dă demisia din autoritatea de management şi se mută la proiectul gata câştigat ca să administreze banii. Acesta este exemplul oferit de Horia Georgescu, şeful ANI. Fără o bază de date integrată, în care conflictul de interesa să fie depistat din faza iniţială, corupţia va rămâne la acelaşi nivel.
Corupţia în domeniul fondurilor europene devine fenomen de masă, avertizează Claudiu Dumitrescu, şeful DLAF (Departamentul de Luptă Antifraudă), iar directorul ANI, Horia Georgescu, spune că fenomenul conflictului de interese în obţinerea fondurilor UE capătă "proporţii epice". Claudiu Dumitrescu a criticat dur faptul că nu se remediază disfunţionalităţile în cadrul POSDRU privind evaluarea şi selecţia proiectelor. "Am constatat modul greu al autorităţilor de management de a răspunde la anumite deficienţe şi cât de greu sunt remediate disfuncţionalităţile", a spus Claudiu Dumitrescu, făcând referire în special la POSDRU.
Dumitrescu a lansat un avertisment public: "Pentru anumite persoane vin vremuri grele. Sunt persoane care protejează alte interese decât cele legale". Claudiu Dumitrescu este unul dintre candidaţii la concursul pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
La fel de dur a criticat practicile ilegale din domeniul absorbţiei fondurilor europene şi directorul ANI. Horia Georgescu a menţionat împărţirea proiectelor în familie, spunând că gravitatea fenomenului este comparabilă cu cea din domeniul achiziţiilor din bugetul naţional. "Noi am început, încă de anul trecut să abordăm proactiv această situaţie si să procesăm date şi informaţii, care, până la urmă, au arătat un fenomen în creştere, un fenomen de masă, cum este cel al conflictului de interese", a subliniat acesta. El a amintit că ANI a realizat un studiu la nivelul autorităţilor locale, la nivelul consiliilor judeţene şi al municipiilor reşedinţă de judeţ, care a arătat că peste 25% dintre aleşii locali redirecţionează formal sau informal fonduri publice spre buzunarul propriu. Seful ANI a arătat că sunt numeroase situaţii în care firme ale rudelor funcţionarului care gestionează sau administrează un proiect câştigă, prin beneficiari, contracte, sau, după ce evaluează un proiect, îşi dă demisia din autoritatea de management şi devine expert în cadrul proiectului evaluat. În opinia sa, trebuie să se realizeze un sistem integrat, astfel încât Agenţia să poată emite avertismente către autorităţile de management sau actorii implicaţi pentru a putea preveni aceste conflicte de interese. "Mecanismele, fie de sanctionare, fie de avertizare, sunt total ineficiente", a ţinut să sublinieze seful ANI, citat de Mediafax, susţinând că legislaţia trebuie modificată.