Efectul "Vinerea neagră" în România: Se scumpesc banii

Efectul "Vinerea neagră" în România: Se scumpesc banii

Pe termen scurt, costurile finanţărilor la care avem acces ar putea creşte, în urma retrogradării celor nouă state de către S&P. Pe termen lung, pot apărea însă unele efecte benefice pentru noi.

Vinerea neagră - aşa a fost denumită de analişti ziua în care cea mai prestigioasă agenţie de rating din lume, Standard and Poor’s, a decis scăderea ratingului a nu mai puţin de nouă ţări din zona euro, printre care şi Franţa, a doua putere economică a zonei.

"Efectele retrogradărilor S&P vor fi sumbre, pentru că zona euro ar putea intra în recesiune, în 2012. Indirect, economia locală va fi lovită, în condiţiile în care derulăm o mare parte din schimburile comerciale cu ţările din această zonă", a spus pentru EvZ analistul economic Aurelian Dochia. Altfel spus, o eventuală recesiune în zona euro va afecta puternic exporturile locale, care au fost motorul economiei în ultimii doi - trei ani.

De altfel, guvernanţii au anticipat faptul că problemele europenilor ar putea scădea nivelul exporturilor, dar se aşteaptă ca pierderile acestea să fie compensate de cererea internă. "Rămâne de văzut cât de puternică va fi cererea internă în condiţiile în care unele măsuri de austeritate trebuie continuate", a spus analistul.

Dobânzi mai mari

În plus, efecte pot fi resimţite pe piaţa financiară, în condiţiile în care fondurile la care vom avea acces pot deveni mai scumpe. Reacţia pieţelor nu va fi totuşi una severă pentru că această măsură a agenţiilor de evaluare era aşteptată de ceva vreme, consideră Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii.

"Este important ce seturi de măsuri vor aplica în continuare statele vizate pentru a preveni alte retrogradări ale ratingului", a afirmat Crăciun.

Un rol important îl va avea Banca Centrală Europeană (BCE). "Faptul că BCE ar putea pune lichiditate ieftină la îndemâna pieţelor, ar putea permite evitarea intrării în colaps", spune Aurelian Dochia.

Beneficii pe termen lung

S&P a scăzut ratingul celor nouă state invocând lipsa reformelor structurale în aceste ţări, dar şi faptul că recentul plan de consolidare fiscală conceput la nivel european nu convinge. Cu ceva timp în urmă, reformele din România au determinat una din marii agenţii de rating (Fitch) să ia o decizie contrară, îmbu nătăţind perspectiva ţării şi retrăgându- i calificativul "nerecomandat investiţiilor".

Ce ar putea însemna pentru noi schimbarea de perspectivă? "Pe termen lung, investitorii strategici ar putea fi mai înclinaţi să se îndrepte spre România, datorită climatului stabil", este de părere Aurelian Dochia.

Deocamdată, spune însă analistul, lumea investiţiilor este încă prea bulversată pentru a analiza eventualele destinaţii noi. Implicaţii s-ar putea vedea în timp chiar şi pe piaţa monetară. Investitorii pot fi inclinaţi să investească în leu, încurajaţi de fundamentele economice. Luând în calcul că avem o piaţă destul de puţin dezvoltată, acest fel de intervenţii ar putea chiar să destabilize cursul, ceea ce nu e de dorit, consideră analiştii chestionaţi de EvZ.

"Victimele" S&P

Agenţia Standard and Poor’s (S&P) a retrogradat vineri ratingul a nouă ţări din zona euro. Pe lângă Franţa, pe listă se află Italia, Spania, Austria şi Portugalia. S&P a confirmat calificativele pentru şapte state. Italia, Spania, Portugalia şi Cipru au fost depunctate cu două trepte, în timp ce ratingurile Austriei, Franţei, Maltei, Slovaciei şi Sloveniei au fost reduse cu o treaptă, se arată într-un comunicat S&P. Calificativele pentru Germania, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia, Estonia şi Irlanda au fost confirmate. Iar lucrurile este posibil să nu se oprească aici. Franţa riscă o scădere suplimentară de rating dacă nivelul datoriei publice şi cel al deficitului bugetar se deteriorează în continuare, au comunicat zilele trecute reprezentanţi ai agenţiei de rating.

"Pe termen lung, investitorii strategici ar putea fi mai înclinaţi să se îndrepte spre România, datorită climatului economic stabil.“ AURELIAN DOCHIA, analist economic Citiți și:

  • Scapă cine poate! Franţa, anunțată de S&P de scăderea ratingului. Germania rezistă
  • Comisarul Olli Rehn: "Regret decizia aberantă a Standard&Poor's de a tăia ratingul a nouă state din zona euro"
  • Pe cine laudă S&P, agenţia care a stârnit vineri panică în zona euro
  • TIRANIA agențiilor: Franţa riscă o nouă scădere de rating!

Ne puteți urmări și pe Google News