Efectul scumpirilor în lanț. Un produs banal este la mare căutare în România. „Sunt cumpărători ca niciodată”
- Emma Cristescu
- 5 noiembrie 2021, 23:40
Prețurile alimentelor au crescut colosal în ultima perioadă, dar producătorii de varză sunt foarte mulțumiți de vânzarea făcută anul acesta. Din ce în ce mai mulți oameni achiziționează produsul pentru mâncarea de sărbători.
Recolta este bogată, iar producătorii sunt mai mult decât mulțumiți de vânzarea avută,chiar dacă nu se vor alege cu foarte mult din cauza cheltuielilor ridicate. Specialiștii au declarat că nu orice varză este bună pentru gătit și atenționează gospodinele să fie atente la alimentele pe care le cumpără pentru sărbătorile de iarnă.
În Dâmbovița și Lungulețu, tractoarele sunt încărcate cu varză. Producătorii au mărturisit că recolta a fost foarte mare, dar cheltuielile lor au crescut colosal după ce seceta i-a obligat să cumpere sisteme de irigații.
”Asta e varză românească, sănătoasă, curată”, spun aceștia.
Prețurile sunt duble
″Costuri foarte mari. Un sac de complex ce dăm noi pe teren, a fost undeva la 75 de lei, acum e 180 de lei. Costurile pentru anii viitori, ce ne așteaptă, foarte, foarte mari”, a spus Marius Gheorghe, legumicultor.
Producătorii au povestit că în piețele din București, prețurile sunt duble față de cele din provincie.
”Ne-a ajutat prețul, sunt cumpărători ca niciodată.Varză bună, domnu, foaie subțire, ia uitați! Ia uitați, domnu, cât e de subțire. Câte vreți? Mai mare, mai mică?”, a declarat vânzătorul pentru știrile Pro TV.
Varza, mai cumpărată ca în orice an
”Avem vânzare, s-a vândut, marfă a fost, marfă românească, deci s-a vândut, a cumpărat lumea, s-a pregătit de iarnă. Prețurile sunt la fel că anul trecut, și anul trecut am vândut varza tot așa, 1,5 -2 lei”, a spus producătorul.
Vânzătorii se bazează pe vârstnicii care sunt obișnuiți să pună an de an varză la murat, în timp ce tineretul nu este așa pasionat de această tradiție.
”O pun la murat ca să avem de Crăciun și toată iarna. Mie îmi ajung 60 de kg. 2 lei mi se pare mult, dar asta e, anul trecut a fost un leu. După cotoare, să nu fie prea cotoroasă.O băgăm la butoi și la iarnă o servim, când se răcește”., a declarat un cumpărător.
Varza din soiurile românești este pe cale de dispariție, dar fermierii au povestit care sunt tipurile de varză bune pentru sarmale.
”Pentru sarmale, Muntenia sau de Buzău, care sunt soiuri specifice pentru așa ceva, soiuri care au o plasticitate mult mai bună, deci se pretează la soluții saline. Pentru consum în stare proaspătă găsim hibrizii Tacoma, găsim Jetma, găsim hibrizi care sunt extrem de productivi, dar nu se prestează la a fi murat”., a povestit producătorul.