Efectul pervers al șpăgii la doctor: Un piteștean și-a făcut testamentul după ce medicul i-a refuzat banii!

Efectul pervers al șpăgii la doctor: Un piteștean și-a făcut testamentul după ce medicul i-a refuzat banii!

Protecția Pacienților primește sute de reclamații despre problemele din sănătate, însă niciun român nu a reclamat până acum mita pe care a dat-o la doctor

Peste 50 la sută dintre români oferă bani sau atenții tuturor categoriilor de personal medico-sanitar, de la medici și asistente, la brancardieri și agenți de pază, relevă ultimul studiu coordonat de Ministerul Sănătății și Asociația pentru Implementarea Democrației. Studiul relevă și faptul că fenomenul corupției din sistemul de sănătate este întreținut, în mare parte, de către pacienți, prin oferirea voluntară de „atenții” către medici. Există însă și un efect foarte trist al șpăgii, sau al nevoii „tradiționale” de a da bani la medic, dezvăluit pentru „Evenimentul zilei” de către Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP).

Fenomenul corupției este întreținut de pacienți, însă, nu mai e un secret și faptul că sunt foarte mulți medici care cer bani „pe față”

„Problema corupției pleacă în primul rând de la pacienți”

„Sunt zile în care primim chiar și sute de plângeri, pe mail, despre medici care nu-și fac treaba, despre faptul că nu există medicamente în spitale sau plângeri în ceea ce privește cazurile grave de malpraxis. Anul acesta, de exemplu, nu am primit însă nicio plângere în ceea ce privește darea de mită în spitale. Asta ne duce cu gândul la faptul că pacienții români întrețin, în mare parte, acest fenomen și sunt împăcați cu situația. Cu alte cuvinte, problema corupției în spitale pleacă în primul rând de la pacienți”, ne-a explicat șeful ANPP.

Potrivit specialistului, șpaga la medic are și un efect psihologic extrem de pervers.

„În schimb, am primit plângeri de la pacienți care ne-au reclamat faptul că medicul le-a refuzat atenția. Unul dintre cazuri a fost foarte grav, al unui pacient din Pitești, cu noduli tiroidieni, căruia medicul i-a refuzat banii. Ei bine, pacientul a intrat într-o depresie foarte severă și a fost ajutat de către noi cu un psiholog. A încercat ulterior să meargă la medic cu un cadou, dar a fost refuzat din nou. După acest nou refuz, bărbatul și-a făcut testamentul, crezând că este în stare gravă și că va muri pentru că a fost refuzat de cadrul medical. În realitate, cazul nu este unul foarte grav, bărbatul trăind cu acești noduli. Dar în continuare are probleme din cauza depresiei și nu poate accepta că medicul nu a vrut să ia acei bani din principiu. Dar, repet, am avut mai multe plângeri asemănătoare”, ne-a dezvăluit Vasile Barbu.

Cum te fac medicii să îți dai și „vaca”

În mare parte, așa cum spune și Vasile Barbu, fenomenul corupției este întreținut de pacienți, însă, nu mai e un secret și faptul că sunt foarte mulți medici care cer bani „pe față” cu un tupeu greu de imaginat și chiar iau „pielea” de pe bolnavi. „Medicii care vor bani au o tactică foarte bine pusă la punct. La primul control al pacientului, doctorul, mai ales cel din zona de chirurgie, îi spune bolnavului că intervenția este dificilă și doar el o poate efectua. Asta îl face pe pacient să depindă foarte mult de doctor și, bineînțeles, îi bagă plicul în buzunar. După intervenție, medicul vine în salon unde, în general, este și familia pacientului, și începe să se plângă de cât de grea a fost operația și ce nenorociri a scos în urma intervenției. Pacientul este forțat să supraliciteze și își dă și vaca din ogradă”, ne-a mai dezvăluit Vasile Barbu.