Efectul dolar! Benzina ajunge din nou la 6,5 lei pe litru

Efectul dolar! Benzina ajunge din nou la 6,5 lei pe litru

De luni, dolarul crește accelerat în raport cu leul, câștigând, numai în ultimele două zile, peste 12,5 bani la cursul valutar, ceea ce ar trebui să se vadă în scurt timp și în prețul combustibililor.

De la începutul anului și până acum, moneda americană s-a scumpit cu 13%. „Scumpirea dolarului este cu mult mai periculoasă decât aceea a francului elvețian, întrucât afectează prețul bezinei și al altor produse”, a comentat pentru EVZ Claudiu Cazacu, analist șef al X-Trade Brokers Romania. Prețul benzinei intervine în prețul tuturor celorlalte mărfuri, în condițiile în care acestea înglobează și costul transportului. „Dacă nu va exista un moment de revenire, atunci într-o săptămână am putea vedea dolarul la același nivel cu euro (4,4 lei). Dacă însă cursul își revine, atunci s-ar putea ajunge la acest nivel până la jumătatea anului”, anticipează analistul citat. Acesta estimează însă că dolarul nu se va opri aici, ci, la finalul anului, ar putea ajunge la 4,6 lei.

Încă un leu în plus la litru

Creșterea monedei americane are un efect imediat asupra prețului benzinei. „Practic, 45% din prețul unui litru de combustibil este afectat de evoluția dolarului, restul fiind acciza”, a explicat Cazacu. După ce cursul leu/ dolar crescuse cu doar 8%, benzina s-a scumpit cu 10%. Dacă moneda americană ajunge la 4,6 lei, înseamnă o creștere de încă 14% a dolarului. Este suficient ca și cotația barilului, acum destul de redusă, să crească ușor, cu 10 – 20% , pentru ca un litru de benzină să revină la 6 lei, sau să ajungă chiar 6,5 lei, spre final de an.

Exportatori fericiți

Cele câteva mii de români cu credite în dolari resimt acut creșterea rapidă a dolarului. Potrivit calculelor EVZ, de la mijlocul anului trecut și până acum, contravaloarea unei rate de 300 de dolari a crescut cu peste 250 de lei. În schimb, au de profitat de pe urma întăririi monedei SUA exportatorii pe piața americană sau către China, unde contractele sunt încheiate de cele mai mult ori în dolari. România exportă pe piața din Stalele Unite ale Americii în special produse IT.