Efectul de bumerang al legii anti-fumat

Efectul de bumerang al legii anti-fumat

Restricţiile preconizate au fost anulate de un amendament care permite patronilor să îşi reprofileze barurile în locaţii destinate exclusiv fumătorilor.

Interzicerea totală a fumatului în restaurante şi baruri, cu excepţia locaţiilor dedicate exclusiv fumătorilor, ar putea avea efectul unui bumerang pentru tinerii pe care iniţiatorul şi autorităţile caută să-i protejeze de efectele fumatului pasiv. Adoptarea acestei legi de către senatori permite patronilor din domeniu să sacrifice nefumătorii pe altarul profitului.

"Sanctuare" preferate de tineri, unde pot fuma în linişte, barurile, cafenelele şi cluburile s-ar putea transforma în locaţii frecventate exclusiv de această categorie de clienţi. Explicabil, într-o ţară cu un sfert din locuitori fumători, unde 80-90% din clientela barurilor, cluburilor şi discotecilor o constituie tocmai consumatorii de ţigări. Senatorii au adoptat ieri propunerea legislativă care prevede interzicerea completă a fumatului în spaţii publice închise, instituţii, restaurante şi baruri. Proiectul propune însă o excepţie de la regulă. La intervenţia senatorului Udriştoiu, fumător înrăit, s-a mai aprobat un amendament: fumatul este permis totuşi în locaţiile destinate exclusiv fumătorilor de peste 18 ani.

Amendamentul în cauză favorizează tocmai discriminarea persoanelor care nu au acest viciu, dar vor să se distreze la o ieşire în restaurant, sau într-un club, bar, cu prietenii. Motto-ul lui Udriştoiu: "Daţi-ne şi nouă voie la viaţă, să stăm în mizeria noastră şi în fum şi să murim mai tineri", prefaţează tratamentul de care nefumătorii vor "beneficia" în baruri şi cluburi.

Segregarea fumători-nefumători, desfiinţată

Până în prezent, patronii erau obligaţi, de bine, de rău, prin lege să asigure un spaţiu rezervat exclusiv pentru nefumători. Conform noii legi, proprietarii de baruri, cluburi şi restaurante nu mai sunt siliţi să amenajeze astfel de spaţii de consum, dar vor trebui să spună, teoretic, adio clienţilor fumători. Sau vor fi nevoiţi să le transforme în localuri dedicate exclusiv practicanţilor acestui viciu.

Alegerea lor va fi una uşoară, chiar dacă le va afecta profiturile. Statisticile arată că cea mai mare parte a clientelei acestor locaţii fumează, fie zilnic, fie ocazional, în timp ce nefumătorii constituie o minoritate. Or, un patron nu va risca să ceară unui consumator să-şi stingă ţigara pentru a nu-l pierde de client. Nefumătorii vor fi cei care vor fi puşi în postura nedorită de a înghiţi în continuare fumul dacă vor să se distreze într-un club sau să stea cu amicii în bar.

Confruntaţi cu perspectiva scăderii profiturilor, patronii barurilor, cafenelor şi hotelurilor sunt furioşi. Dacă trece şi de plenul Camerei Deputaţilor, ei şi-ar putea pierde clienţii. "O astfel de măsură nu va determina în mod direct o scădere a consumului produselor de tutun, ci o migrare a consumatorilor din spaţiile bine definite cu consecinţe negative asupra sectorului de alimentaţie publică", avertizează Federaţia Industriei Hoteliere din România într-o adresă remisă preşedintelui Senatului, Mircea Geoană.

MĂSURI

Reguli draconice în multe ţări

Polonia. Fumatul în locurile publice din Polonia este interzis de mai bine de un an. Excepţie fac barurile si restaurantele în care există camere separate. Amenda este de 500 de euro pentru patroni şi de 125 de euro pentru clienţi. Interdicţia este totală în spitale, şcoli, stadioane şi staţii de autobuz

Marea Britanie. În baruri, locuri de muncă şi clădiri publice , fumatul este interzis din 2007. Amenda e de 200 de lire sterline. Ţigara e permisă doar în largul apelor maritime pentru angajaţii platformelor petroliere, în închisoară, în unele camere de hotel şi pe scena de teatru, dacă scenariul include acest lucru.

Italia. Fumatul în locurile publice este interzis din 2006. Cei prinşi cu ţigara aprinsă în cinematografe, baruri, spitale, şcoli sau autobuze sunt amendaţi cu până la 250 de euro. (Andreia Ciobanu)

Ne puteți urmări și pe Google News