Efectele rămânerii lui Ponta în fruntea Guvernului

Efectele rămânerii lui Ponta în fruntea Guvernului

Specialiștii au analizat, pentru „Evenimentul zilei”, posibilele consecințe ale deciziei premierului de a rămâne în fruntea Guvernului, în ciuda faptului că DNA a început urmărirea penală împotriva sa pentru o serie de fapte de corupție

„Ponta se bazează pe nucleul dur de votanți”

Sociologul Barbu Mate-escu (foto) consideră că rămânerea lui Victor Ponta în fruntea Guver nului depinde de „mobilizarea celorlalte electorate.” El a declarat, în emisiunea „Evenimentul zilei” de la B1 TV, că „PSD se bazează pe un nucleu dur de votanți, care stă alături de partid și care, probabil, va rămâne neatins.”

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO:  Barbu Mateescu

„Ce se întamplă cu PSD în continuare ţine de faptul că la alegerile locale şi parlamentare se vor mobiliza celelalte electorate. Este de văzut în ce măsură opoziţia şi cursul evenimentelor vor reuşi să ţină la foc mare cetăţenii care nu votează PSD, dar nu ştim dacă vor vota alte partide. Mă uit la cum comunică Ponta și echipa lui de comunicare. Se adresează electoratului dur. Le este teamă să nu-l piardă. Pariul lor, ca şi în 2014, este că oamenii nu se vor informa şi că au încredere în informatori. Cu acest tip de comunicare şi cu mesaje precum cele de azi ale lui Victor Ponta, care tensionează situaţia, ei mobilizează foarte mult restul societăţii”, a spus Mateescu.

El consideră că momentul politic actual este „un test important pentru PNL”. „Partidul este încă în procesul de unificare și încă sunt probleme la comunicare. PSD-ul a încercat să treacă peste probleme mult mai mici decât acestea şi nu a reuşit.

„Căderea Guvernului nu va avea efecte importante”

Matei Păun (foto), managing partner la BAC Investment, consideră că „guvernele din ultimii 10 ani au avut o influenţă minimală asupra evoluţiei economiei”.

FOTO: Matei Păun 

„Cu câteva mici excepții, cum ar fi scăderea TVA, măsurile nu au avut o influență majoră. Nici în acest caz nu cred că va fi altceva, iar căderea Guvernului nu va avea efecte importante. Din păcate, nici opoziţia din România nu are o direcţie mai clară sau o strategie mai eficientă care să susţină mersul economiei, de aceea căderea Guvernului va fi, în mare, irelevantă pentru economia reală. La capitolul fondurilor europene, dacă vor fi mici întârzieri, se va renegocia și se va recupera. Din păcate, oricum stăm prost la acest capitol”, crede Păun.

„Președintele Klaus Iohannis e principalul perdant”

Consultantul politic Bogdan Dospinescu (foto) consideră că președintele Klaus Iohannis este principalul perdant în cazul în care Victor Ponta rămâne în funcția de premier.

FOTO: Bogdan Dospinescu 

„Președintele a forțat demisia premierului și percepția va fi că prima mutare de forță pe care a făcut-o în acest mandat este una eșuată. De asemenea, PNL iese pe minus: se va vedea că nici întrun scenariu «ideal» nu a reuşit să răstoarne Guvernul”, ne-a declarat Dospinescu.

„Palatele nu vor intra în conflict”

El nu se așteaptă „să se intre într-o logică a conflictului între palate, iar aici contează decisiv experienţa şi capacitatea fiecărei tabere de a traduce pentru opinia publică mişcările ei”.

„Dacă judec după ce s-a văzut până acum, pare un meci între doi boxeri din categorii diferite. Victor Ponta are experiența conflictelor cu Traian Băsescu și o structură de comunicare mult mai bine pusă la punct, în timp ce președintele Klaus Iohannis este deficitar din ambele puncte de vedere. Pentru Victor Ponta, miza este nu doar supravieţuirea la guvernare, ci şi cum o face. Premierul merge pe sârmă şi trebuie să îşi calculeze fiecare pas de acum încolo”, a punctat consultantul politic.

În opinia lui Dospinescu, „sunt mulţi factori care trebuie luaţi în calcul, de la evoluţiile din dosarele deschise de către DNA, la presiunea străzii- dacă va exista una, pentru că mitingul de la finalul săptămânii trecute a fost un eşec-, la semnalele din plan extern sau la evoluţia economiei.”

„Mai contează și tonul comunicării premierului și PSD, iar aici se va vedea dacă vor reuși să evite excesele și «aroganțele»”, crede Dospinescu.

El a mai atras atenția că, „întotdeauna în astfel de situaţii, este bine să te pui şi în poziţia votanţilor.” „«Votul trece prin stomac ». Spun acest lucru pentru că, tot în aceste zile, au apărut datele INS care arată o creştere pe linie în toate sectoarele economiei. Dacă evoluţia economiei continuă să fie ascendentă, este posibil ca tema economiei să conteze mai mult ca tema «cinstei », în situaţia în care fiecare partid îşi are corupţii săi”, a punctat Dospinescu