Efectele propagandei lui Vladimir Putin asupra rușilor. Cum arată omul nou care susține politica autoritaristă a Kremlinului. Video

Sursa foto: Dreamstime.com

Un interviu cu un cunoscut actor rus, care conduce un canal „patriotic” Telegram, a dezvăluit influența pe care propaganda Kremlinului o are asupra cetățenilor simpli. Mulți dintre aceștia refuză să accepte realitatea, că Rusia este un stat agresor în Ucraina și că regimul lui Vladimir Putin a declanșat un război nejustificat. O fac, însă, din motive de confort, pentru a nu-și periclita situația actuală. Pe de altă parte, nu sunt dispuși nici să trăiască nici într-un stat izolat, asemenea Iranului sau Coreei de Nord. Își doresc ca războiul să se încheie rapid, iar ei să-și recapete beneficiile și avantajele dinainte, accesul la bunuri occidentale, vacanțe etc. Practic, asistăm la nașterea unui „om nou” a cărui gândire a fost modelată și adaptată la realitățile din Rusia lui Putin.

Actorul rus Oskar Kucera a fost intervievat de Iuri Dud, un blogger popular pe YouTube, în cadrul unui inerviu numit „O discuție cu un susținător al armatei ruse“. Emisiunea, care a durat trei ore, a înregistrat 17 milioane de vizualizări și a stârnit numeroase dezbateri. Actorul Kucera a pornit prin a apăra regimul Putin, punând foarte multă patimă, și a sfârșit prin a fi descumpănit de raționamentul logic al lui Dud cu privire la ceea ce se petrece în realitate. El a încercat, tot timpul, să-și justifice opiniile și să le impună interlocutorului, apărând războiul dus de Rusia în Ucraina.

Actorul a contracarat argumentele pe care le-a prezentat bloggerul, legat de agresiunea nejustificată asupra unei țări independente, prin negare. El a respins toate acuzațiile referitoare la corupția, minciuna, crimele comise de ruși împotriva ucrainenilor, nu cu argumente, ci repetând permanent că lucrurile sunt nuanțate, scrie Novaia Gazeta Europe.

În acest context, mulți dintre cei care au vizionat interviul au tras concluzia că actorul Oskar Kucera este un ignorant, needucat, care nu reușește să vadă incoerența logică a opiniilor sale. Aceștia l-au caracterizat drept un personaj îndoctrinat, victimă a propagandei lui Vladimir Putin. Ei au subliniat că actorul este un exemplu perfect al modului în care propaganda îi zombifică pe oameni, iar aceștia reproduce clișeele transmise de Kremlin, ca fiind propriile opinii.

Totuși, susțin autorii analizei Kucera nu este nici idiot și nici o victimă a propagandei. El are propriul sistem de convingeri pe care încerca să-l transmită celui cu care vorbește.

Influența propagandei lui Putin asupra rușilor

Oskar Kucera este un adevărat produs al erei Putin, un „om de tip nou”, ale cărui obiective prioritare sunt succesul material și social. Este bogat, iar copiii săi merg la o școală foarte bună din Moscova. Omul nou preferă vacanțele luxoase în Italia sau SUA, locuri cu o climă bună și restaurante fine, și este tulburat de suspendarea temporară a acestor privilegii. La fel ca mulți privilegiați ruși, Kucera a făcut tot posibilul pentru a asigura copilului său un pașaport american. Soția sa l-a născut pe fiul lor mai mic la Miami.

Mai mult, consideră că dreptul de a cumpăra vile în Italia sau Spania este inalienabil, la fel ca dreptul la viață, chiar dacă este un propagandist de stat.

Se simte frustrat că nu-și mai poate satisface capriciile din cauza războiului și nu mai poate profita de beneficiile oferite de Occident. Consideră că lumea ar fi trebuit să rămână deschisă, cel puțin pentru oameni ca el și este iritat de sancțiunile impuse Rusiei.

Consideră că opiniile sale antioccidentale exprimate pe canalele de propagandă nu ar trebui să-l împiedice să beneficieze de luxul și bunăstarea celor pe care îi critică și îi acuză de toate atrocitățile împotriva Rusiei. În fapt, el vede ceea ce face ca pe un joc, pe care occidentalii nu ar trebui să-l ia în serios, deși are consecințe foarte grave.

Acceptă politica lui Putin până la el

Pe de altă parte, actorul este de acord cu politica lui Vladimir Putin, inclusiv cu recrutarea tinerilor pentru a fi trimiși la moarte într-un război despre care nu știu nimic, dar numai atât cât nu este afectat direct. Nu ar fi de acord ca proprii copii să fie luați în armată. Imaginea sa despre război nu are în vedere o astfel de ipoteză. Ba chiar o consideră „un nonsens total”.

Deși refuză să accepte realitatea, în subconștient știe că acest lucru s-ar putea întâmpla, iar familia sa ar putea avea de suferit din cauza politicii lui Putin. Din acest motiv își dorește ca războiul să se termine rapid pentru a se putea întoarce în zona sa de confort înainte să fie prins în malaxorul acestuia.

Fiind într-o lume a privilegiaților, omul nou nu vede nimic rău în faptul că Vladimir Putin își susține prietenii ca să devină fabulous de bogați. Și el a profitat de asemenea oportunități, la un moment dat, și poate va mai profita. Drept care este de părere că nu este nimic rău în acest gen de capitalism, bazat pe relații și trafic de influență. De altfel, crescut în sistemul cleptocratic pus la punct de Vladimir Putin, actorul nici măcar nu înțelege că lumea ar putea fi și altfel.

Forța pumnului domină puterea legii

La fel de normal i se pare ca Rusia să invadeze alte state și să-și impună punctul de vedere cu forța. Nu crede în lege, considerând că este doar o vorbă goală, iar puterea, militară sau a pumnilor, îți dă dreptul să faci orice. Anexarea Crimeei și invazia Ucrainei nu sunt percepute ca fiind încălcări intolerabile ale normelor și convențiilor internaționale.

Aceeași părere o are și despre modificarea constituției ruse pentru a oferi regimului mai multă putere și pârghii de coerciție. Orice angajamente asumate pot fi încălcate, iar orice promisiuni făcute Ucrainei, a cărei integritate teritorială a fost recunoscută de Putin de mai multe ori, cât și poporului rus (de a nu modifica Constituția și de a nu crește vârsta de pensionare) pot fi ușor uitate. Aceasta, atât timp cât el se poate bucura mai departe de privilegii.

Fără respect pentru legea universală și convins că lumea este condusă de cei bogați și puternici, rezultatul propagandei de stat, este sigur de spiritualitatea sa distinctă. Crede în valorile tradiționale și de puritatea gândurilor, respiungând ce este distructiv pentru familie și morala publică. Disprețuiește „dușmanii interiori”, oamenii care „pătează Rusia”, pe cei care refuză să se înroleze în armată și reprezentanții Occidentului răuvoitor.

Sursa foto: Kremlin

Moștenitorii spirituali ai lui Putin

În interviu Kucera s-a prezentat ca o persoană tipică formată în guverarea lui Vladimir Putin, sub influența propagandei de stat. La fel ca milioane de ruși actorul s-a adaptat acestui sistem și îl reproduce în propriul comportament. Nu are respect pentru lege, ci doar pentru reguli și obligații informale, iar din punctul său de vedere puterea egală cu dreptul. Relațiile clientelare sunt mai presus decât regulile meritocrației, iar autoritarismul este singura formă de guvernare pe care o acceptă. Cinismul și materialismul merg mână în mână cu un sentiment de superioritate morală asupra celorlalți, în special a occidentalilor.

Această viziune va continua să determine credințele oamenilor pentru o perioadă foarte lungă de timp, indiferent cine va prelua puterea în Rusia. O schimbare nu se va putea realiza foarte curând și rapid, iar principiile democrației nu se vor înrădăcina într-o Rusie în care au funcționat doar politicile de pământ pârjolit.

Din egoism, însă, acești oameni de tip nou își doresc sfârșitul războiului și reconcilierea cu Occidentul. Este lucrul care dă speranțe că după Putin, Rusia va trece printr-un fel de normalizare, oricât de dificilă și de lentă, conform Novaia Gazeta Europe.