Efectele poluării de pe Dunăre se numără în ani

Efectele poluării de pe Dunăre se numără în ani

Accidentul ecologic din Ungaria va afecta pe termen lung flora şi fauna acvatică, susţin specialiştii din Ungaria şi din Serbia. Dimensiunea dezastrului e greu de stabilit deocamdată.

Unda de poluare provocată de accidentul ecologic din Ungaria a ajuns ieri în Dunăre, unde au murit şi primii peşti, după cum au anunţat autorităţile de la Budapesta. Potrivit Administraţiei Naţionale Apele Române, contaminarea fluviului s-a produs la ora 14.30.

"Se estimează că, datorită capacităţii de diluţie a apei, pH-ul Dunării e sub valoarea 9. Conform prognozelor, unda poluantă ajunsă în amonte de Budapesta va parcurge aproximativ cinci zile până la intrarea în România. ANAR estimează că pH-ul Dunării la intrarea în ţară se va încadra în jurul valorii de 8,5", au precizat reprezentanţii in stituţiei.

Substanţele folosite pentru decontaminare, tot toxice

Toxicitatea apei a distrus deja e co sistemul râului Marcal din vestul Ungariei, au explicat pentru EVZ reprezentanţii locali ai Greenpeace. În plus, specialiştii se aşteaptă ca, în Dunăre, o parte din faună (crap, somn, plătică, ştiucă, scrumbie) şi floră să rămână contaminate multă vreme.

"Acum e imposibil de estimat dimensiunea dezastrului. Ne aşteptăm la pagube ulterioare asupra faunei şi florei, deoarece şi substanţele folosite în operaţiunile de salvare şi de neutralizare a apei alcaline sunt toxice. Unele animale şi plante mor pe loc, pe când altele vor suporta pe termen lung consecinţele intoxicării cu metale grele", a arătat Gábor Figeczky, CEO WWF Ungaria.

Ecosistemul, afectat pentru câţiva ani

Potrivit coordonatorului regional al Programului Dunărea în cadrul WWF, Orieta Hulea, chiar şi în cazul în care concentraţia elementelor toxice care ajung în Dunăre e redusă, există pericolul acumulării acestora în sedimente, unde pot persista ani buni. Iar organismele acvatice care populează aceste sedimente sunt cele mai expuse. "În timp, se ajunge la acumularea elementelor toxice în lanţul trofic, în final existând riscul contaminării populaţiei umane", a explicat Orieta Hulea.

Şi reprezentantul Institutului de Conservare a Naturii din Serbia, Goran Sekulic, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia din Ungaria, arătând că grav afectate ar fi zonele inundabile din lungul Dunării, inclusiv o serie de rezervaţii.

DEZASTRU

Reziduurile au distrus ecosistemul unui râu

Ecosistemul râului Marcal, situat în bazinul hidrografic al Dunării, a fost în totalitate distrus de viitura de deşeuri chimice care a acoperit luni o suprafaţă de circa 40 de kilometri pătraţi în vestul Ungariei. Apa curgătoare, care se varsă în râul Raba, afluent al Dunării, a fost direct afectată de deversările toxice deoarece acestea s-au produs pe cursul său superior, a explicat un oficial ungar.

"Întregul ecosistem al râului Marcal a fost distrus din cauza nivelului ridicat de alcalinitate, care a ucis totul", a declarat Tibor Dobson, purtătorul de cuvânt al Serviciului ungar pentru situaţii de urgenţă. "Toţi peştii au murit şi nu am putut salva nici vegetaţia. Marcal a fost condamnat la moarte atunci când noroiul roşu a ajuns în apele sale din pârâul Torna", a adăugat oficialul ungar, citat de agenţia France Presse.

La Gyirmot, un sat situat la confluenţa dintre Marcal şi Raba, pescarii adunau ieri-dimineaţă peştii morţi, care făceau aerul aproape irespirabil din cauza stării avansate de descompunere. Sute de plase au fost aruncate în încercarea de a filtra apele râului Marcal de vietăţile moarte înainte de a ajunge în afluentul Dunării. Spre prânz, pescarii au început să îşi scoată plasele aproape goale, semn că adunaseră toţi peştii din apele poluate.

"Râul Marcal a fost condamnat la moarte de noroiul roşu." TIBOR DOBSON, purtător de cuvânt al Serviciului pentru situaţii de urgenţă

Citiţi şi:

  • Marin Anton: "Un dezastru ca în Ungaria se poate întâmpla oricând şi la noi"
  • Catastrofa din Ungaria, mai gravă decât scurgerea de cianuri de la Baia Mare?
  • Dezastru în Ungaria: un an şi o sumă uriaşă de bani pentru a scăpa de noroiul toxic

Ne puteți urmări și pe Google News