Efectele majorării salariului minim brut în anul 2020. Care sunt categoriile sociale cele mai afectate
- Lucian Ionescu
- 4 ianuarie 2020, 17:03
Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul minim brut pe economie a fost majorat la 2.230 de lei.
Despre această creştere salarială, mai mulţi analişti ai pieței financiare autohtone îşi pun întrebarea, de unde se vor asigura fondurile necesare pentru a susține o astfel de mărire, având în vedere că salariul minim pe economie influențează cam tot, când vine vorba de retribuții, fie salariale fie sub formă de pensii sau alocații pentru minori.
De asemenea, trebuie menţionat că salariile majorate vor înfluenţa implicit o creștere a contribuției la sănătate pentru persoanele fără venituri.
Astfel, persoanele fără venituri vor plăti mai mult pentru asigurarea medicală opțională.
Dacă anul trecut au achitat pentru tot anul 1.248 de lei, adică 10% din șase salarii minime brute, în 2020 suma se ridică la 1.338 de lei.
De asemenea, crește pragul minim de datorii de la care se poate cere insolvența la persoanele fizice. Din moment ce cuantumul minim al datoriilor este de 15 salarii minime, pragul ajunge la 33.450 de lei.
Creşterea salarilui minim brut la nivel naţional, va determina remunerații mai mari pentru zilieri.
Concret, remunerația brută orară a zilierilor se va majora de la 12,4 la 13,3 lei, în condițiile în care legislația stabilește că aceasta nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim.
Un alt avantaj al creşterii salariului minim brut pe economie este că internii vor fi plătiți mai bine. Cuantumul minim al indemnizației de internship e de cel puțin 50% din salariul minim brut pe țară, ceea ce înseamnă o plată minimă de 1.115 lei în 2020, față de 1.040 de lei în 2019, potrivit dcnews.ro