Efectele Brexit-ului sunt dezastruoase. Exporturile au scăzut cu 40,7% în ianuarie, în timp ce importurile au scăzut cu 28,8%.
Cifrele arată cea mai mare scădere de când au intrat în vigoare noile reguli comerciale între Regatul Unit și Uniunea Europeană.
Efectele Brexit-ului sunt dezastruoase! Exporturile şi importurile au scăzut drastic
ONS a declarat că factorii actuali ar putea fi în spatele multor căderi. Între timp, noile date arată că economia Regatului Unit a scăzut cu 2,9% în ianuarie. Pe fondul celui de-al treilea blocaj. Economia este cu 9% mai mică decât era înainte de începerea pandemiei.
Biroul Naţional de Statistică (ONS) a declarat că exporturile către blocul comunitar au scăzut cu 5,6 miliarde de lire (6,5 mld. euro). În timp ce importurile au înregistrat un minus de 28,8%, sau 6,6 miliarde de lire.
Ce s-a întâmplat cu comerțul?
Rezultatele reflectă o ruptură mai puternică decât se estimase iniţial. În contextul în care industria pescuitului s-a confruntat cu proteste. Totuşi, produsele alimentare şi animalele vii reprezintă doar 7% din totalul exporturilor britanice.
În timpul lockdown-ului din prima lună a anului, produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii a scăzut cu 2,9%. Şaţă de nivelul raportat în luna decembrie, cel mai grav declin lunar de la primul val al pandemiei.
În plus, creşterea de 1,7% în comerţul cu ţări non-UE, în valoare de 200 de milioane de lire, nu a reuşit să compenseze scăderile din activităţile transfrontaliere cu cel mai mare partener comercial al britanicilor.
Analiştii se aşteptau la un declin de 4,9%, fapt ce sugerează că business-urile şi gospodăriile s-au adaptat mai bine restricţiilor prin comparaţie cu perioada de la începutul crizei.
Sunt motive de îngrijoorare?
Cu toate acestea, ONS a spus că datele arată că lucrurile începuseră să se ridice. Firmele au raportat că comerțul îşi revine ușor. Numărul companiilor care au declarat că nu au putut exporta în ultima săptămână a lunii ianuarie a scăzut cu 5,4%. Iar cei care spun că nu pot importa a scăzut cu 3%.
ONS a spus că datele pentru perioada respectivă nu erau „reglate”, în timp ce Goldman Sachs a numit-o „zgomotoasă”, ceea ce înseamnă că se întâmplă multe lucruri și că este prea devreme pentru a spune cât de mult va fi afectată economia până în toamnă, scrie BBC.