Efect de bumerang: țara neutră hărțuită de Rusia caută acum aderarea la NATO

Efect de bumerang: țara neutră hărțuită de Rusia caută acum aderarea la NATO

Proporţia suedezilor care susţin aderarea ţării lor la NATO a depăşit-o pentru prima dată pe cea a celor care se opun intrării Suediei în Alianţa Nord-Atlantică, relevă un sondaj de opinie realizat de institutul Novus pentru postul suedez TV4, transmite Reuters.

Astfel, 37% dintre suedezi sprijină aderarea la NATO, în timp ce 36% se opun unei astfel de evoluţii, ceea ce reprezintă o adevărată provocare pentru premierul social-democrat Stefan Lofven, care a respins posibilitatea ca Suedia să devină membră a blocului nord-atlantic.

Sondajele anterioare indicau că o majoritate clară din populaţie atât în Suedia, cât şi în Finlanda (ambele membre ale Uniunii Europene) doreşte ca aceste ţări să nu adere la Alianţa Nord-Atlantică. 

Totuşi, incidentul recent în care a fost semnalată prezenţa unui submarin, foarte probabil rusesc, în apele teritoriale suedeze a pus sub semnul întrebării capacitatea Suediei de a se apăra singură, mai ales pe fondul crizei din estul Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luna trecută, autorităţile de la Stockholm au anunţat că două avioane militare ruse au intrat în spaţiul aerian suedez, incident calificat de partea suedeză drept o “încălcare gravă“ din partea Moscovei.

O comisie creată de guvernul precedent de la Stockholm a declarat miercuri că Suedia trebuie să ia în calcul aderarea la NATO, dar noul ministru al apărării Peter Hultqvist a respins o astfel de posibilitate.

Forţele armate suedeze şi cele finlandeze cooperează cu alte trei state nordice, care fac parte din NATO (Danemarca, Norvegia şi Islanda), şi au cooperat cu Alianţa Nord-Atlantică în cadrul misiunii internaţionale din Afganistan. 

Guvernul suedez nu doreşte să-şi prelungească programul de schimburi militare cu Rusia, potrivit proiectului de buget al noului executiv publicat ieri, în contextl sancțiunilor europene impuse Moscovei, dar și a unei activități de supraveghere intense în Marea Baltică a armatei ruse, informează RIA Novosti.

“Guvernul a decis să nu prelungească programul de acţiuni comune care reglementează cooperarea între forţele armate ale celor două ţări. Acest lucru înseamnă suspendarea cooperării între forţele armate suedeze şi Rusia”, se precizează în document.

Executivul suedez afirmă că militarii ruşi “acţionează într-un mod din ce în ce mai provocator în regiunea baltică” şi că au avut loc “încălcări ale integrităţii teritoriale ale ţărilor” din regiune.

Totodată, cabinetul de miniştri subliniază că “această situaţie va continua”, deşi “o agresiune militară directă împotriva Suediei este considerată puţin probabilă”. Cu toate acestea, documentul cere consolidarea de urgenţă a capacităţilor de apărare a ţării.