Ioana Lupea: "PSD nu se va da în lături de la nicio cheltuială din banii statului pentru a-l învinge pe Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale".
PSD şi PC pot pretinde guvernarea, la un procent similar cu cel obţinut la alegerile din 2004. Alianţa singură sau împreună cu UDMR, poate chiar cu PNL, la stăruinţele interesate ale lui Dinu Patriciu. O guvernare PSD-PC ar putea fi însă catastrofală pentru România, care-şi numără în fiecare zi şomerii. Deşi a crescut pe fondul crizei economice - alegătorii speriaţi de pierderea locurilor de muncă identificând acest partid cu salvarea -, PSD nu are un program de măsuri pentru următorii doi ani, cei mai dificili pentru România. Şi urmează alegerile prezidenţiale pe care PSD vrea cu orice preţ să le câştige.
PSD nu se va da în lături de la nicio cheltuială din banii statului pentru a-l învinge pe Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale. Ceea ce înseamnă că pomenile electorale şi programele asistenţiale vor continua, cel puţin până în noiembrie viitor. Cu bugetul ţării la dispoziţie, candidatul PSD la preşedinţie va avea şanse serioase să obţină mandatul deţinut acum de Traian Băsescu. Experienţa acestor alegeri arată că la vot merg categoriile asistate de stat şi că opţiunea acestora este determinată de ceea ce primesc în mod concret, în buzunar sau în ogradă. Aşa cum nici PNL nu a ţinut cont de avertismentele interne şi europene privind deficitul bugetar, cel mai probabil nici PSD nu va asculta vocea raţiunii economiei, miza politică fiind mult prea mare.
Votat de oamenii foarte săraci, un guvern PSD este dorit şi de cei mai bogaţi dintre români, care au şi ei nevoile lor pe timp de criză. Una dintre ele ar fi, spre exemplu, ca statul să le cumpere proiectele imobiliare fără nicio şansă să mai fie finalizate sau vândute profitabil. Un avocat al naţionalizării afacerilor private în criză de lichidităţi este chiar omul de afaceri Ion Ţiriac, în faţa căruia „Ziarul Financiar“ a aşezat un minus de 338 milioane de euro, doar din scăderea cotaţiilor la Bursă, şi al cărui nume se află în atenţia PSD pentru postul de premier, în situaţia previzibilă în care Mircea Geoană va fi refuzat de Traian Băsescu.
PSD iese primul, dar electoratul îşi doreşte un guvern de dreapta. Şi asta în ciuda scandalului politic dintre partidele aflate la putere, din ultimii ani. Scorul obţinut de PDL şi de PNL împreună la scrutinul de ieri, de peste 50%, reprezintă argumentul moral al preşedintelui pentru a încerca să repete procedeul din 2004, care a adus Alianţa D.A. la putere. Doar el a promis, în urmă cu ceva vreme, că va ţine cont de voinţa alegătorilor. Situaţia este însă diferită: Traian Băsescu nu mai este eroul învingător, ci un preşedinte în erodare. Iar PNL a colaborat fructuos în ultimii doi ani cu social-democraţii. Mulţi şefi liberali cred astăzi, spre deosebire de 2004, că PSD şi Dan Voiculescu reprezintă un rău mai mic decât Traian Băsescu.
Pentru a câştiga alegerile în 2009, şeful statului are nevoie de un executiv cooperant. Ignorat de viitoarea majoritate sau, mai grav, în război cu ea pe fundalul adâncirii crizei economice, şeful statului va trece în opoziţie alături de partidul său. CITIŢI ŞI:
La PSD au răsunat acordurile victoriei
Băsescu, pe aceeaşi voce cu PDL
În oraşul Pantelimon, un vot PDL a fost plătit cu 20 de lei
Geoană vrea „o schimbare din temelii“
Mitrea vrea 100% SENATUL EVZ: Natură moartă cu alegători
MIRCEA MARIAN: Bogdan Olteanu ar putea fi un PDL-ist de frunte