Silviu Sergiu: "Profitabil pentru Traian Băsescu ar fi ca alegerile prezidenţiale să fie anticipate înainte de criza economică ce va afecta în 2009 România."
Indiferent dacă alegerile vor fi câştigate de PDL sau de PSD, indiferent dacă PNL va accepta să intre la guvernare cu PSD, Traian Băsescu îl va desemna pe viitorul premier. El nu va fi nici Mircea Geoană, nici Călin Popescu-Tăriceanu, după cum răspicat a spus-o şeful statului. Probabil va fi cineva de la PDL. Theodor Stolojan. Poate. Sau Mugur Isărescu. Cine ştie... Cert este că premierul va fi nominalizat de preşedinte imediat după anunţarea rezultatului alegerilor. Băsescu şi-a devoalat deja această intenţie.
În aceste condiţii, PSD şi PNL vor riposta cu siguranţă. Cele două partide nu îi vor lăsa din braţe pe Geoană sau pe Tăriceanu. S-au conturat deja două strategii de contraatac. Prima: Băsescu este suspendat de parlament, iar premierul este nominalizat de preşedintele Senatului, care preia, automat, prerogativele şefului statului.
A doua (pusă la punct de Adrian Năstase): noii parlamentari nu se prezintă la şedinţa de învestitură a viitorului executiv, iar guvernul Tăriceanu îşi continuă mandatul până când preşedintele Băsescu îl acceptă pe premierul susţinut de PSD şi PNL. Sine die... Cu siguranţă, Traian Băsescu îşi mai pune zilele acestea o întrebare: „Când ar trebui să aibă loc alegerile prezidenţiale?“. Înainte sau după criză? Scrutinul este programat pentru sfârşitul anului viitor. Până atunci, criza economică, ce a-nceput deja să-şi arate colţii, va goli multe buzunare, va trimite mulţi români în şomaj, pesimismul va căpăta valenţe naţionale, iar toată această minipsihoză socială se va deconta la vot. Adică la alegerile prezidenţiale, din care nu cred că preşedintele poate scăpa fără vânătăi. Criza i-ar putea chiar periclita al doilea său mandat. Când nivelul de trai scade, alegătorii vor schimbarea.
Deci... când ar trebui să aibă loc alegerile prezidenţiale în viziunea lui Traian Băsescu? Cu siguranţă înainte de criză. Sunt semne că preşedintele a luat în calcul această variabilă. De ce joacă atât de dur, când ar trebui să găsească PDL posibili parteneri de guvernare? De ce forţează Constituţia până la limită? De ce îşi enervează adversarii din PSD şi PNL, la fel ca în 2007? Pentru că are nevoie de o nouă suspendare ca de aer, care să-i lanseze campania electorală pentru prezidenţialele de anul viitor. Are nevoie să împartă din nou scena politică în buni şi răi.
Ca să nu mai vorbim că suspendarea poate fi un bun pretext pentru demisie, pentru a forţa anticipate prezidenţiale în primăvara lui 2009. E drept, a mai anunţat o dată că demisionează şi nu s-a ţinut de cuvânt. În 2007 însă miza nu era atât de mare. Criza economică nu-i ameninţa mandatul de preşedinte. Extrem de important pentru preşedinte şi pentru PDL este ce verdict va da Curtea Constituţ ională în legătură cu colegiile uninominale. Dacă aceste colegii vor fi declarate neconstituţionale, sunt şanse mari ca alegerile parlamentare să fie amânate pentru primăvara anului viitor. Şeful statului nu va trebui astfel să-şi concedieze consilierii aşa cum a anunţat public, semn că strategia a fost atent analizată la Cotroceni. Preşedintele ar avea atunci un argument în plus să demisioneze. Parlamentarele ar fi cuplate cu prezidenţialele, iar Băsescu ar putea fi o locomotivă electorală pentru partidul său. Sloganul va fi, bineînţeles „Ei cu ei, eu cu voi!“.
Citiţi şi: Băsescu îşi prezice a doua suspendare EDITORIALUL EVZ: Mugur Isărescu, erou şi prim-ministru Adrian Năstase lansează „guvernul Tăriceanu 3“