IOANA LUPEA: „Nimeni nu-i spune adevărul, iar cei din jur o mint că aceia care-l spun sunt duşmanii tatălui ei, invidioşi, tonomate, javre, şerpi veninoşi”.
Elena Băsescu este în pericol. Se îmbolnăveşte de importanţă. Nimeni nu-i spune adevărul, iar cei din jur o mint că aceia care-i spun sunt duşmanii tatălui ei, invidioşi, tonomate, javre, şerpi veninoşi. Dacă auzi foarte des „eşti bună, lumea e rea”, rişti să te îmbolnăveşti, prea devreme, de mania persecuţiei. Adevărul este că, pentru Elena, numele Băsescu e un handicap, atâta timp cât tatăl ei va fi preşedinte. Aşa cum candidatura ei este un handicap pentru PDL, acuzat de slugărnicie, şi pentru tatăl-preşedinte, susceptibil de nepotism.
Doar activismul de partid sau cum s-o fi numind distribuirea de pliante pe scările de bloc, singurul argument obiectiv în favoarea ei, nu este suficient să împarţi lista cu Monica Macovei. Explicaţia lui Traian Ungureanu, că nu poartă caltaboşi şi acţiuni la Rompetrol în poşetă, este subiectivă şi caraghioasă. Elenei Băsescu îi trebuie un proiect, nu o candidatură. Are 29 de ani şi suficient timp. Se grăbeşte însă, din ambiţia de a ne arăta tuturor - mai ales tatălui - că merită. Şi e încurajată de lingăi cinici care-şi vor numele pomenit de bine în casa Băsescu.
Tabuul l-a spart Alina Mungiu-Pippidi, care şi-a condiţionat candidatura pe listele europene ale PDL de câteva criterii de integritate, printre care şi nepotismul. Partidul este în încurcătură. Dar nu numai el, ci şi ceilalţi intelectuali civici care au răspuns invitaţiei de a candida la alegerile pentru Parlamentul European. Mungiu a ridicat miza atât de mult, încât ignorarea apelului ei la criterii ar dăuna şi imaginii PDL, şi grupului Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Ungureanu. Liderii democrat-liberali sunt obligaţi să facă o alegere definitorie între profesorul de ştiinţe politice Alina Mungiu-Pippidi şi fiica preşedintelui numit de ministrul culturii, Theodor Paleologu, drept o „pleaşcă pentru PDL”. Iar intelectualii civici sunt obligaţi la o clarificare. Dacă acceptă să candideze pe aceeaşi listă cu Elena Băsescu şi alţi aspiranţi care nu întrunesc condiţiile de integritate - Marian Jean Marinescu este unul dintre suporterii politici ai torţionarului Costel Iancu -, ei se discreditează, lăsând impresia că criteriile sunt secundare. Singurul care poate rezolva complicaţia este Traian Băsescu. Nu a trecut cu vederea greşelile gramaticale ale fiicei mai mici, ridiculizându-le de câteva ori în public, fără condescendenţă paternală. Căpitan de vapor, absent din copilăria Elenei şi autoritar până la a-i controla viaţa sentimentală (vezi declaraţia făcută ziarului „Cotidianul” în privinţa relaţiei cu Andrei Hrebenciuc, „ar fi trebuit să-l ascult pe tata”), tatăl nu poate să-i interzică să candideze. El îşi asumă astfel riscul să fie judecat ca preşedintele care şi-a pus fata pe listă. Elena Băsescu va fi starul campaniei electorale pentru alegerile europene, presa îi va vâna greşelile, îi va comenta discursul şi ţinutele. Şi nu pentru că „lumea e rea”, ci pentru că ea şi-a asumat un rol public pentru care nu este pregătită. Adevărul este că Elena Băsescu aşteaptă nu voturile noastre, ci confirmarea din partea tatălui.