Dinu Patriciu nu consideră că are o relaţie de duşmănie cu Traian Băsescu.
După o noapte petrecută în arest, pentru care îl face în continuare responsabil pe actualul preşedinte, după ce a încercat să-l atace energetic pe şeful statului, nu cu flacăra violet, ci cu pixelul albastru, omul de afaceri declară, într-un interviu exclusiv acordat "Evenimentului zilei", că nu s-a certat niciodată cu Traian Băsescu. "Am convingerea că am fost persecutat de Traian Băsescu, pentru această idee fixă, pe care a avut-o mai ales în primii lui ani de guvernare, când se lupta- ca şi Partidul Comunist Chinez cu tigri de hârtie - care l-a făcut să creadă că poate chiar popula ţepele din Piaţa Victoriei cu oameni nevinovaţi. Ceea ce n-a ţinut(...) Eu am un pragmatism al meu care mă face să trec peste orice. Dacă scopul pentru care o fac corespunde atât propriului cod etic, cât şi unui scop general. De aceea nu am considerat adversităţile duşmănii". Probabil că, dacă s-ar întâlni zilele acestea cu Traian Băsescu, şeful statului nu i-ar mai spune "Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!", ci "Să-ţi fie de bine, Dinu Patriciu!". Totuşi, declaraţia omului de afaceri nu este una de pace pentru Traian Băsescu, ci una de război pentru Crin Antonescu. Este greu de crezut că cei doi pot deveni peste noapte amici. Rănile pe care şi le-au provocat reciproc sunt încă prea proaspete. Între cei doi este o alianţă conjuncturală. Un pact pragmatic având ca liant interesul amândorura de a bloca accesul USL la guvernare.
Mi-e greu să cred că Dinu Patriciu a fost convins cu dosare să se opună USL. În primul mandat al lui Băsescu dosarele nu l-au convins să joace în tabăra acestuia. A ales să îi fie adversar. A ales să livreze publicului şi să comenteze în direct, la o oră de maximă audienţă, filmuleţul în care şeful statului părea că loveşte un copil. "Apoi m-am liniştit. Aşa cum m-am liniştit după ce am dormit o noapte în puşcărie", se destăinuie omul de afaceri în EVZ. Probabil s-a săturat să tot piardă. Omul de afaceri susţine că nu sprijină USL pentru a readuce PNL pe cursul său doctrinar firesc. Consideră că "alianţa struţo-cămilă USL nu poate aduce nimic bun acestei ţări". Dintre Dinu Patriciu şi Crin Antonescu, primul este mai credibil atunci când vorbeşte despre valorile dreptei. Consecvenţa sa ideologică nu poate fi pusă la îndoială. "Statul trebuie să fie un furnizor de servicii pe care nu le poţi obţine de pe piaţa liberă", susţinea el la un moment dat. Dacă societatea românească nu ar fi fost încă inoculată cu ura faţă de burghezi, moştenită de pe vremea comuniştilor, Dinu Patriciu ar fi putut fi preşedintele unui partid liberal autentic. De altfel, este printre puţinii actori publici care declară în mod repetat că modernizarea României nu înseamnă doar desprinderea de trecutul comunist, ci anihilarea statului social, asistenţial, în favoarea celui minimal.
Dinu Patriciu a transmis public, printre rânduri, că este dispus să pună umărul la trântirea USL sub pragul de 50%. Acest lucru i-ar permite lui Traian Băsescu să numească premierul pe care-l vrea şi să forţeze astfel rămânerea PDL la guvernare. Într-un asemenea context, şeful statului ar putea numi un liberal în fruntea guvernului. Un liberal apropiat nu de Crin Antonescu, ci de Dinu Patriciu. Un gest firesc având în vedere că scorul PNL va fi mai bun decât cel al PDL la viitoarele alegeri. Beneficiar al unor resurse financiare importante, Dinu Patriciu are suficientă forţă pentru a strânge în jurul său, în PNL, o grupare adversă actualului preşedinte. În ea vor intra toţi liberalii care nu vor putea candida din partea USL, pentru că nu vor avea loc de baronii supraponderali ai PSD. Pentru PNL, Dinu Patriciu va fi garanţia că partidul va ajunge la guvernare, chiar şi în condiţiile în care USL nu va reuşi să obţină majoritatea parlamentară. Mă aştept ca, încă din perioada preelectorală, mulţi lideri PNL să joace la două capete, pentru a se plasa în final, vorba lui Viorel Hrebenciuc, în "tabăra câştigătoare". Existenţa unei alternative în formaţiunea liberală îi va eroda autoritatea lui Crin Antonescu. Puterea sa va fi mai degrabă formală, pentru că în plan informal va trebui să o împartă cu Dinu Patriciu.